Don  Miguel Ruiz učitelj iz toltečke škole tajni.
TEOTIHUACAN - drevni grad piramida nedaleko Mexico Cityja, koji je Toltecima bio poznat kao mjesto na kojemu "čovjek postaje Bogom"
TOLTECI su zapravo bili znanstvenici i umjetnici koji su se posvetili istraživanju i očuvanju duhovnih spoznaja i metoda drevnih naroda

* "ČETIRI SPORAZUMA sa SAMIM SOBOM"
- Toltečka Mudrost - Iskustveni vodič prema osobnoj slobodi" Don Miguel Ruiz   Naslov izvornika: The Four Agreements - A Practical Guide to Personal Freedom" /Zagreb, V.B.Z. 2001./ 

Na poleđini korica:
U ČETIRI SPORAZUMA sa SAMIM SOBOM don Miguel Ruiz otkriva izvor uvjerenja koja nas ograničavaju, koja nam oduzimaju radost i uzrokuju nepotrebnu patnju. Utemeljena na drevnoj toltečkoj mudrosti, četiri sporazuma sa samim sobom nude moćan obrazac ponašanja koji vrlo brzo može preobraziti naše živote i dovesti do novog iskustva slobode, prave sreće i ljubavi.

            1.  Neka naša riječ bude besprijekorna
2.  Ništa nemojmo shvaćati osobno
3.  NeMOJMO pretpostavljaTI
4.  UVIJEK radimo NAJBOJE ŠTO MOŽEMO, Uvijek dajmo sve od sebe
5. budimo sumnjičavi, ali naučimo slušati  - vidi knjiga "Peti sporazum"

Zamislite … vidite sebe kako živite novim životom,
novim snom …  u kojem ste slobodni biti ono što doista jeste.

Prije tisuća godina Tolteci bijahu širom južnog Meksika poznati kao "Žene i Muškarci koji posjeduju znanje" ... Toltečke spoznaje izranjaju iz istog suštinskog jedinstva kao i sve svete ezoterijske tradicije širom svijeta. Iako nisu reigija, poštiju sve duhovne učitelje koji su podučavali na Zemlji, Dok s jedne strane uključuju duh, s druge ih se strane najtočnije može opisati kao način života, kojeg odlikuje jednostavan pristup sreći i ljubavi.

Zamagljeno ogledalo:
"Načinjen sam od svjetlosti; načinjen sam od zvijezda ... Sve je stovreno od svjetlosti a prostor između njih nije prazan" I spoznao je da je sve što postoji jedno živo stvorenje, a da je svjetlost glasnik života, jer je živo, i u njemu su sadržana sva znanja"  Tada je shvatio da, iako bijaše načinjen od zvijezda, on sam nije zvijezda. "Ja sam između zvijezda" Razmišljao je. Tako je zvijezde nazvao TONAL, a svjetlost između njih NAGUAL, i znao je da je ono što je stvorilo sklad i prostor između njih ŽIVOT ili NAMJERA. Bez Života tonal i nagual ne bi mogli postojati. Život je sila apsolutnoga, vrhovnoga, Stvoritelja koji stvara sve.
"Pravi mi, čista smo ljubav, čista svjetlost" govorio je. U svemu je ugledao sebe - u svakom čovjeku, u svakoj životinji, u svakom drvetu, u vodi, u kiši, u oblacima, u zemlji. I spoznao je da Život na različite načine miješa tonal i nagual da bi stvorio milijarde očitovanja Života.

NOVI SAN - Raj na Zemlji
ŽELIM DA ZABORAVITE SVE ŠTO STE NAUČILI U SVOME ŽIVOTU.
Ovo je početak novog razumijevanja, novog sna.

            San kojeg živite vaša je tvorevina. To je vaša zamjedba stvarnosti koju u bilo kojem trenutku možete promjeniti. Imate moć stvoriti pakao, a imate moć stvoriti i raj. Zašto ne biste snjali drukčiji san? Zašto ne biste upotrijebili svoj um, svoju maštu i svoje osjećaje da biste sanjali raj?
Samo upotrijebite svoju maštu i dogodit će se nešto nevjerojatno.
Zamislite da, kad god to odaberete, imate sposobnost svijet sagledati različitim očima. Svaki put kad otvorite oči, svijet oko sebe promatrate na različit način.
... Ja sam odabrao živjeti u Raju. A vi? 

Sada sklopite oči, a zatim ih otvorite i pogledajte oko sebe.
Ono što ćete ugledati je Ljubav koja izranja iz drveća, ljubav koja se spušta s neba, ljubav koja izvire iz svjetlosti. Uočit ćete ljubav posvuda oko sebe. To je stanje blaženstva. Ljubav pronalazite u svemu, uključujući sebe i druge ljude. Čak i kad su ljudi tužni ili ljutiti, iza tih osjećaja možete vidjeti da ujedno šalju ljubav.
Koristeći svoju maštu i svoje nove oči kojima promatrate, želim da vidite sebe kako živite novim životom, novim snom, životom u kojem ste slobodni biti ono što doista jeste.
ZAMISLTE  ...  da imate dozvolu biti sretni i zaista uživati u svome životu. Vaš je život oslobođen sukoba sa samim sobom i s drugima ... da ... da ... da ...

* "MAJSTORSTVO u LJUBAVI  - Praktični vodič za umijeće odnosa"  -  Don Miguel Ruiz
Naslov izvornika: The Mastery of Love - A Practical Guide to the Art of Relationship"/Zagreb, V.B.Z. 2002./ 

MAJSTORI  smo zato što posjedujemo moć stvarati svoj vlastiti život i upravljati njime … Imamo moć stvaranja. Naša moć snažna je toliko da se ostvaruje sve ono u što vjerujemo. Mi stvaramo sebe onakvima kakvi vjerujemo da jesmo ... Stidljivost je strah od izražavanja samoga sebe ... Staza ljubavi i staza straha … samo o nama ovisi hoćemo li ovladati umjetnošću odnosa ... Konačno, ako smo svjesni toga da nas nitko drugi ne može usrećiti i da je sreća posljedica ljubavi koja izvire iz nas, to je najuzvišenije majstorstvo Tolteka, majstorstvo u ljubavi.

* "GLAS ZNANJA" - Don Miguel Ruiz - Naslov izvornika: The Voice of Knowledge" /Zg, V.B.Z. 2005./ 

"Ovu knjigu posvećujem anđelima, koji su pomogli u širenju poruke o istini diljem svijeta"

"Ono što je istinito, to je stvarno, Ono što nije istinito, nije ni stvarno. Privid je, ali se doima stvarnim. Ljubav je stvarna. Ona je vrhovni izraz života."

Zdrav razum je mudrost, a mudrost je sasvim drugačija od znanja. Mudri ste kad više ne djelujete protiv sebe. Mudri ste kad živite u skladu sa sobom, s vlastitom vrstom i svime što je stvoreno.
Samo zamislite da vam se sveukupni život mijenja zato što više ne vjerujete u laži.
Živite ne pokušavajući kontrolirati sve oko sebe, a vaša osobnost nikome ne dopušta da vas kontrolira. Više ne prosuđujete druge, niti prigovarete onome što čine, jer znate da druge ne možete kontrolirati. Samo zamislite da ste odabrali oprostiti svakome tko vas je u životu povrijedio, jer u srcu više ne želite nositi emocionalni otrov. Opraštajući svima pa i sebi, iscjeljujete vlastiti um i srce i više ne osjećate emocionalnu bol.
Samo zamislite da ste povratili moć za donošenje vlastitih odluka, jer više ne vjerujete pripovjedaču. Uživate u životnom obilju, unutarnjem spokojstvu i ljubavi ... samo zamislite promjenu koja se u cijelome čovječanstvu ostvaruje zbog nečega tako jednostavnog: nevjerovanja u laži.

* "IZA GRANICE STRAHA - Toltečki vodič ka slobodi i radosti" - Učenje don Miguela Ruiza zabilježila Meri Kerol Nelson. Naslov izvornika: "Beyond Fear a Toltec guide to freedom and joy: the teaching of Miguel Angel Ruiz by Mary Carroll Nelson /Izdavač: Mono &Mana, Beograd 2005./ 

Što se mene tiče, ja sam i dalje u fizičkom smislu ljudsko biće, ali osoba koja se zvala Gaja više ne postoji. Ona se sada izražava na sasvim drugačiji način. uvijek sam željela biti iza scene. Sada preuzimam odgovornost za način na koji se izražavam, Sada je vrijeme ... Kada jednom izađete iz kutije, iz sna, više se ne možete vratiti u nju, jer ste se neizmjerno proširili. Više nisam sputana. Sve je ljubav.

            Ne zaboravite da u svakom trenutku imate moć transformirati svoje iskustvo. To je magija: KLJUČ ZA MAGIJU je samosvjest. Vi ste čarobnjak. Najprije postanite svjesni. Zatim ćete promjeniti ugao promatranja.

            Nagualu zahvaljujem na darovima Sunca, Mjeseca i zvjezda, vječno razigranim u sjaju božanskog plamena koji živi u svakom od nas. Volim te. /Gaja to don Miguel Angel Ruizu/

 

 

* "Peti sporazum s samim sobom - Praktični vodič za ostvarivanje onoga što uistinu jesmo"            
don Miguel Ruiz  i don Jose Ruiz. 
Naslov izvornika: The Fifth Agreement - A Practical Guide to Personal Freedom" /Zagreb, V.B.Z. 2012./ 

            Posvećeno svakom, čovjeku koji živi na ovom prekrasnom planetu i naraštajima koji dolaze. (početak)
Peti sporazum s samim sobom: budite sumnjičavi, ali naučite slušati  - Ne vjerujte ni sebi ni drugima. Iskoristite moć sumnje kako biste propitali sve što čujete. Je li to zaista istina? Pokušajte dokučiti namjeru koja se krije iza riječi pa ćete razumjeti stvarnu poruku. (korice)

            Rezultat primjene petog sporazuma potpuno je prihvaćanje sebe kakvi jeste, kao i potpuno prihvaćanje svih ostalih upravo onakvih kakvi jesu. Nagrada za to je vječna sreća. (12)

Umjesto što sumnjate u sebe, imajte vjere. Umjesto što sumnjajte u istinu, sumnjajte u laži. Budite sumnjičavi, ali naučite slušati. Peti sporazum otvara vrata raju, a ostao ovisi o vama …
Kad imate vjere u sebe slijedit ćete svaki nagon s kojim ste se rodili. Nećete sumnjati u ono što jeste i vratit ćete se zdravom razumu. Imat ćete svu moć vlastite izvornosti, vjerovat ćete sebi i životu. Vjerovat ćete da će sve biti dobro i život će postati iznimno jednostavan. Um više ne mora razumjeti sve, ne mora znati. Nešto znate ili ne znate, ali nimalo ne sumnjajte znate li ili ne. Ako ne znate, prihvatit ćete da ne znate. Nećete ništa izmišljati. Kad ste potpuno izvorni, sami ćete sebi govoriti istinu bez ikakve sumnje: "Ovo mi se sviđa. Ovo mi se ne sviđa. Ovo želim. Ovo ne želim." Nećete morati raditi ono što vam se ne sviđa. Uživat ćete u svom životu i raditi upravo ono što volite.
Mi sami sebi otežavamo život kad se pokušavamo žrtvovati za nekoga. Vi, naravno, niste ovdje da biste se žrtvovali. Niste ovdje da biste udovoljavali tuđim mišljenjima ili stajalištima. U snu druge pažnje jedan od prvih izazova jest strah da budete to što jeste – strah od vlastitog stvarnog ja. Imate li hrabrosti suočiti se s tim izazovom, otkrit ćete  da razlozi zbog kojih ste se plašili uopće ne postoje. Tada ćete otkriti da je mnogo lakše biti vjeran sebi nego nastojati biti nešto što niste. Od čitavog ste sna o paklu umorni, jer potrebno je dosta energije da biste održali tu sliku i nosili društvenu masku. Umorili ste se od pretvaranja. Umorili ste se od toga što niste vi sami. Najbolje što možete napraviti jest da budete autentični. Kad ste autentični, možete raditi što god želite. Možete vjerovati što god želite, a to uključuje i vjeru u sebe. (99-100)

            … No, sad ste svjesni da naša mišljenja nisu istinita – ona su samo stajališta. (39)
Zapamtite, v iste tvorac svoje životne priče … Smireni ste i svoj život stvarate tako da bude slobodan i ispunjen … (39)

            Majstori su bivši ratnici. Oni su pobijedili u svom osobnom ratu i sada su u miru. San majstora san je istine, poštovanja, ispunjen ljubavlju i radošću. Taj je san igralište života, život kakvim i trebamo živjeti, sa donjega nas vodi samo svjesnost. (103, vidi 29, 90)

            Kad konačno sagledate sebe oslobođene sveukupnog znanja koje ste nagomilali, moći ćete reći Ja jesam. Ja jesam to što jesam. Vi ste to što jeste. Sve se mijenja kad u potpunosti prihvatite to što jeste, što god to bilo. Kad potpuno prihvatite to što jeste, spremni ste uživati u životu. Nema više osuđivanja, nema krivnje, stida ni kajanja … (113)

            Kad vratite svoju prisutnost, slični ste cvijetu i vjetru, oceanu, suncu i svjetlosti. Slični ste sami sebi. Nema ničega što trebate opravdavati, nema ničega u što bi trebalo vjerovati. Ovdje ste samo zato da biste postojali, bez kakva drugog razloga. Nemate nikakvu drugu misiju nago da uživate u životu ii budete sretni. Jedino što vam je potrebno jest da budete to što stvarno jeste. Budite autentični . Budite prisutnost. Budite sreća. Budite ljubav. Budite radost. Budite svoji – to je ono najvažnije. U tome je mudrost. (115)

            Kad se predate životu, sve se magično mijenja … (125)

 

Povratak na vrh