Odjednom - Alga

 

Naslov u originalu “ FROM OUT OF THE BLUE

Objavljeno u “ The Geographical Magazine “ December 1996.

 

"The Mayans and the Aztecs

are both known to have eaten freshly harvested lake algae"

 

Modrozelene alge iz oregonskog Klamatskog jezera

pozdravljaju se širom svijeta kao kompletna prirodna hrana. Izvješćuje Theodor Troev

 

Istraživači fascinirani geološkim okruženjem Gornjeg Klamatskog jezera pronašli su sličnost s Izgubljenim svijetom Sir Arthur Connan Doyla; visok, izoliran plato koji djeluje poput biološkog vremenskog stroja zadržavajući predpovijesne biljke i životinje. Ideja da dinosaurusi žive u Klamatskom jezeru je maštovita, ali postoje tamo oblici života koje su postojali i pred nekoliko milijuna godina.

            Ti oblici života uključuju jestive modrozelene alge koje rastu u Klamatskom jezeru. Takve alge nalaze se i na drugim zemljopisnim lokacijama, no ovdje one toliko bujaju da se mogu svake godine brati i komercijalno koristiti.

 

            Gornje Klamatsko jezero je kišna sjena planine Cascade te dobiva dodatnu vodu iz mnoštva geotermalnih izvora i planinskih potoka. Kao velika suprotnost, zemlja oko Klamatskog jezera je suha i poput pustinje, dobiva samo 30 centimetara kiše godišnje.

            «(Jezero) je jedno od najbogatijih izvora biomase na svijetu» objašnjava John Carpenter, koji je proveo mnoge godine u istraživanju njegove ekologije. «Iz njegova eko sustava dolazi više produktivnog života po metru kvadratnom nego bilo gdje drugdje».

            Sjeverno od Gornjeg Klamatskog jezera leži 590 m duboko Crater jezero, najdublje jezero u SAD. Prostor u kojem leži ostatak je ogromnog vulkana koji je izranjao više od jednog kilometra iznad današnje površine jezera. Mount Mazama, posljednji je put eruptirao pred oko 7.000 godina, izbacujući više od 18 kubičnih milja kamenja i pepela po cijelom klamatskom području, prije nego što je nestao.

            Stručnjaci tvrde da je Crater jezero najbistrije jezero na licu zemlje. Bistroća se mjeri s 70 m, u  usporedbi s 12 metara zabilježenih u većini ostalih jezera. Iz Crater jezera voda se preljeva kroz razne slojeve planine Cascade, usput skupljajući razne minerale. Prema dr. Williamu Barryu, umirovljenom profesoru biologije i javnog zdravstva, specijaliziranog za biologiju slatkih voda, ti minerali se konačno ugrađuju u modrozelene alge Gornjeg Klamatskog jezera. Jestive Aphanizomenon flos- aquae (AFA) alge koristi kao zdravu hranu sve veći broj ljudi diljem SAD i šire.

 

Istraživanja iz kasnih sedamdesetih godina prošlog stoljeća pokazala su da one sadrže lako asimilirajuće minerale i vitamine i svih osam amino kiselina koje tvore bjelančevine. «Većina minerala koji se nalazi u vegetaciji diljem svijeta nalazi se u Gornjem Klamatskom jezeru u ovoj jednoj jedinoj vrsti», primijećuje Barry. Povrh toga, jezero je idealno za fotosintezu: plitko je, u prosjeku 2,4 m i brzo se zagrije. Ljeti modrozelene alge, tako malene da se prostim okom ne vide, počinju bujati- stanice se dijele svaka tri sata- da tvore velike zelene «otirače» ili cvatove. Berba se obavlja ljeti.

            Dva brata, Victor i Daryl Kollman istraživala su načine uzgoja jestivih vrsta alge u kasnim sedamdesetim, kad je njihovu pažnju privuklo Gornje Klamatsko jezero. Uvjerili su se da su divlje alge u jezeru nutricionistički bolje od bilo čega umjetno uzgojenog. Maje i Azteci su poznati po tome što su jeli svježe ubrane jezerske alge. Nema pak dokaza da su klamatski Indijanci konzumirali alge iz jezera.

            Od ranih Kollmanovih nalaza, nekoliko tvrtki  ubiralo je alge iz Gornjeg Klamatskog jezera, a svojstva te vrste prepoznala su se ne samo u SAD nego i u Europi.

            Američki homeopati David Howell i Robert Davidson primijetili su da homeopatski pripravci djeluju bolje kod pacijenata koji su uzimali klamatsku algu. «Premda smo propisali ispravna sredstva, tijela pacijenata nisu u početku imala ispravnu nutricionalnu ravnotežu da ih koriste; alge su pomogle njihovim tijelima da se osigura ta ravnoteža», kaže Howell. Nutricionistički bogate alge iz Gornjeg Klamatskog jezera mogu pomoći kod nedostatka minerala, bjelančevina i vitamina u današnjoj industrijski proizvedenoj hrani, dodaje, kao i to da mogu pomoći u borbi protiv kroničnog umora i depresije.

            «To nije čudotvoran lijek», zaključuje Donaldson, «ali naše tijelo postaje čudom kad se opskrbi pravim nutrijentima».

 

 

Dodatak za ekspedicije

 

Alge iz Klamatskog jezera mogu biti dragocjene kod ekspedicija, tvrdi Dr Peter Naydenov, bugarski homeopat. Alge su osigurale povećane razine energije, izdržljivost i mentalnu spremnost planinarima koji su se penjali na Rilu, najveću planinu na Balkanu.

            «Kod svake vrste ekspedicije važno je pravilno se hraniti, više nego oslanjati se na «čudesnu hranu», kaže Christine Fenn, britanska nutricionistica i dopisni član Royal Geographical Society, koja je sudjelovala u mnogim ekspedicijama da bi pronašla nove prehrambene proizvode. Dodaje, pak, da su proizvodi od algi prikladni za osiguranje dodatka vitamina i minerala koji su neophodni na dugim ekspedicijama.

 

 

 

Berba iz prirode

 

Stručnjaci vjeruju da berba modrozelenih algi iz Gornjeg Klamatskog jezera nema štetnog djelovanja na ekologiju jezera, jer odstranjuje fosfate. Prekomjerno bogatstvo fosfata dovelo bi do mnogo neželjenih vrsta, kaže biolog Dr William Barry, «a jezero bi moglo prijeći u stanje raspadanja». Umiruće alge odstranjuju razgrađeni kisik iz jezerske vode i povećavaju pH, što oboje šteti ribljim vrstama. «Ono što se nadamo prikazati je da berbom algi možemo poboljšati uvjete», kaže Jim Carpenter koji proučava Gornje Klamatsko jezero dugi niz godina. «Njihovim odstranjivanjem odstranjujemo i mnogo prekomjernih fosfata i povećavamo razgrađeni kisik».

Nije moguće prekomjerno brati alge, tvrdi Barry. «Čak i kad bi mogli odstraniti sav cvat algi iz jezera, imali bi ih još više slijedeće godine». Modrozelene alge imaju žilave spore koje mogu preživjeti u ekstremnim uvjetima, kako ispod leda Aljaske do vrućih izvora Yellowstone parka. «One postoje od davnina i ostat će ovdje nakon što mi svi nestanemo».

 

 

 

DODATNE INFORMACIJE

 

Ekipa is Atlasa, bugarskog televizijskog programa koji se bavi zemljopisom i ekspedicijama napravila je dokumentarni film o Gornjem Klamatskom jezeru, a engleska verzija je na raspolaganju u Royal Geographical Society's Expedition Advisory Centre. Aquasource Ltd. razvio je niz proizvoda na bazi algi. Ima ih u kapsulama, lagane su i prikladne za korištenje u malim vodootpornim pakovanjima što ih čini idealnim visokoenergetskim dodacima koji se mogu konzumirati na putovanju. Za više podataka, nazovite.....

 

 

 

*** *** ***

   

 

Povratak na vrh