KLAMATSKA  ALGA

                                                                        U  PREHRANI  DJECE

 

 

           

U našoj svakodnevici, punoj stresa žurbe, problema na poslu, pomanjkanja vremena za sebe, za partnera, prijatelje, djecu, sve nekako ide dok smo zdravi, mi i naša djeca. Ono što  stvara dodatno veliko opterećenje jesu situacije kada su nam djeca često bolesna, kada ne uče, kada se često ljute ili su plačljiva ...
Trudimo se s njima provoditi svaki slobodan trenutak, s njima više  pričati, razumijeti njihove probleme, hraniti ih što kvalitetnije . . . kako bi im život bio što lakši, radosniji, sretniji ...

           Unatoč svemu djeca su opterećenija, neshvaćena, i bolesna. Sve češće djeca već u dojenačkoj dobi imaju problema sa slabim imunitetom, čestim infekcijama, alergijama, kasnije sa poremećajem u ponašanju, hiperaktivnošću, agresijom, i  slabim uspjehom u školi.

            Rađena su mnogobrojna istraživanja  sa djecom koja su imala slabiji uspjeh u školi ili probleme u ponašanju. Došlo se do iznenađujućih podataka da su djeca sa takvim problemima redovito imala i nedostatak nekih od važnijih minerala i vitamina u organizmu. Tako se došlo do zaključka da uz sve dosad poznate uzročnike (genetika, loš odgoj, trauma i sl.) veliku ulogu kod takvih problema, koji se inače ne bi razvili, ima prehrana - deficiti u prehrani (neadekvatna prehrana ).

          Kada se takvoj djeci davala kvalitetnija hrana uz dodatak Klamatske alge rezultati su nakon nekog vremena bili evidentno bolji. Ponašanje je bilo manje agresivno, ocjene u školi su se popravile, djeca su bila manje sklona prehladama i drugim bolestima.

          U stvari takav ishod nas ne bi smio čuditi, jer naš organizam radi pomoću elemenata koje unosimo preko hrane. Ako znamo da je danas hrana zagađena pesticidima i herbicidima, tretirana hormonima i antibioticima, da je tlo iscrpljeno u svom sastavu, možemo shvatiti da hrana koju konzumiramo danas ne sadrži dovoljno nutritivnih tvari koje bi trebale zadovoljiti povećane potrebe djece u rastu i razvoju.

         Djeca se moraju uhvatiti u koštac s toksinima, sa stresom, emocionalno i psihički zahtjevnijim životom. I sve to pojačano troši, "jede", nutrijente koje unosimo u naš organizam ili koji su već ugrađeni u naše tijelo.

         Zato sve češće posežemo za dodatcima prehrani u obliku vitaminsko - mineralnih pripravaka koji nam se obilato nude na policama ljekarni i trgovina. Međutim, te često umjetne kombinacije naš organizam teško prepoznaje pa se veći dio toga izluči iz našeg organizma neprobavljen i neiskorišten.

I zato je pravo osvježenje pojava modrozelene Klamatske alge  na našem tržištu.
/ Zelena divlja alga  AFA  -  lat. Aphanizomenon flos aquae  / 

Po čemu je Klamatska alga posebna, drugačija od ostale hrane
i vitaminsko - mineralnih pripravaka?

Klamatska alga je hrana, potpuno prirodna, bez obrade (manipulacije) i dodataka.
Raste divlje u Klamatskom jezeru u nacionalnom parku prirode  koji je potpuno zaštićen od zagađivača ljudske civilizacije. Jezero se nalazi u visokim kaskadnim planinama Oregona (sjeverna Amerika), vulkanskog je porijekla zato puno minerala. Obilje sunčanih dana tijekom ljeta omogućje visok postotak klorofila.
Ovaj mikroskoski organizam sadrži širok spektar vitamina, minerala, sve esencijalne amino kiseline... koje tijelo apsorbira cijelo - usvojivost za ljudski organizam je čudesnih 97%. Niti jedna druga prehrambena namirnica na svijetu ne sadrži tako visok postotak vitamina B skupine, osobito vitamina B12, što omogućuje izrazito bolji rad i stabilniju funkciju cjelokupnog živčanog sustava.

Što to u praksi znači za nas, osobito za našu djecu?
                            
Djeca redovnim uzimanjem algi u svakodnevnoj prehrani izgrađuju i održavaju jak i otporni imuni sustav, postižu bolji uspjeh u školi i manje su sklona devijantnom ponašanju.
Upravo ta karakteristika Klamatske alge  bila je poticaj za korištenje u svakodnevnoj prehrani djece u japanskim školama. U Japanu se alge tradicionalno koriste u prehrani, ali zbog specifičnih karakteristika koje AFA alga ima, država posebno preporuča i subvencionira njezino korištenje u svakodnevnoj prehrani djece.

Nema dobne granice za njezino korištenje.
Alge možete davati djeci staroj nekoliko mjeseci, pa do duboke starosti. Postoje preporučene količine, ali ne možete pogriješiti ni s većim niti s manjim dozama: dati djetetu makar i male količine alge znači da ste nešto dobro učinili za njega taj dan, a to će sigurno učiniti sretnim i vas i njega.

Da li je vaše djete doručkovalo ili nije, da li je pojelo dovoljno
i što je pojelo za doručak?

Naučite svoje dijete da je alga prirodna hrana  koja mu pomaže biti zdravima. Tako odmah ujutro nek pojede alge za doručak, u soku ili u kapsuli. Dijete biti zadovoljnije taj dan, a vi mirniji.
Možda će tada, dijete vas naučiti da češće jutarnju kavu zamjenite obrokom alge -  osjećati ćete se puno bolje. U svakom slučaju u slast!

 "mama - revija za nosečnice i starše" 68, februar 2003."
Napisali dr. Mirjana Kostov Došen, Sabina Murko -
članak iz slovenskog  časopisa za trudnice i roditelje "mama".
Slobodan prijevod i uređenje teksta Eli Jaška,  III/ 2003.

  dr. Mirjana Kostov Došen 

 

Povratak na vrh