Iz knjige "Putovanje do Ekstaze -Iscjeljujuće putovanje neobuzdanog duha"

                             Gabrielle Roth u suradnji s John Loudonom  -  Naslov izvornika "Maps to Ectasy
                               - A Healing Journey for the Untamed Spirit" Izdavač: Željko Zorica, Zagreb 2004.g.

            Život je putovanje ... Nismo pozvani da budemo samo gledatelji i slušatelji, nego umjetnici svoje vlastite priče, kreatori vlastitog života. Koju ulogu igrate u svojem životu? Zašto? Imate li izbor? DA!
Istočnjački zen je sjedenje. Zapadnjački zen je kretanje.
Ja sam obožavateljica plesnog Boga.

Plesanje, pjevanje, pričanje priča i tišina četiri su univerzalna iscjeliteljska lijeka.

            Sva putovanja potiču ista pitanja: Kamo idem? Kako ću tamo stići? Na koji način i kojim putem? … ima mnogo načina dolaska do točke mirovanja … Ja tamo dolazim plesom … Plesom sam otkrila da se psiha iscjeljuje pustimo li je u pokret.

            … stvarajući međunarodno pleme neobuzdanih duhova koji se kreću kroz divljinu svojih istinskih bića. (21) Više nego ikada ranije, u potrazi za vodstvom trebamo se okrenuti sami sebi te se pouzdati u dugo zakopane instinkte i intuicije. (21) No karte su samo karte; na vama je da krenete na put. Gabrielle Roth, Manhattan, svibanj 1998.

            "Negdje na putu našeg buđenja uz sve muke, radosti i razočaranja otkrit će se ekstaza kao potvrda, blagoslov, poruka s Izvora. Nakon toga, sve što ostaje jest živjeti s radošću, ljubavlju i smijehom". Margot Anand - The Art of Everyday Ecstasy
     EKSTAZA je stanje bez ega, bezvremeno stanje bića. Ona je stanje potpune ravnoteže i jedinstva. Jedinstva tijela, srca, uma, duše i duha. Ona je nužna za iscjeljenje naše psihičke razdijeljenosti. Ekstazu možemo doseći jedino kroz cjelovitost. … Najbrži način za umirivanje uma i svjesnost o trenutku koji sam pronašla je pokretanje tijela ... Pokret nije samo meditacija, on je lijek koji iscjeljuje

            CILJ je da se počnemo kretati, da probudimo vlastitu osjećajnu dimenziju, da oslobodimo tijelo, srce, um, dušu, duh i da otkrijemo unutrašnjeg plesača, pjevača, pjesnika, glumca, iscjelitelja. To je ekstatično iskustvo … A sve što znam jest da ekstatični trenutak osnažuje i iscjeljuje.

Prvi stvaralački zadatak jest osloboditi tijelo za doživljaj moći postojanja… Sve što se dogodilo sačuvano je i odražava se u tijelu. Tijelo zna. Tijelo govori … prema tome, tijelo je mjesto od kojeg treba započeti plesni put prema cjelovitosti. … Pogledajte u ogledalo. Što vidite? Ako ne vidite živahno biće koje sjaji energijom i prisutnošću, onda samoga sebe zakidate za dar života. Ubacite se u glazbu, dopustite da ona uđe u vas … Nema ispravnog načina - postoji samo vaš način ... Vrijeme je sada, a  mjesto ovdje

Pet Ritmova: Tečni, Stakato, ritam Kaosa, Lirski, ritam Duboke Tišine.
Pet svetih učitelja na životnom putovanju: Rođenje, Djetinjstvo, Pubertet, Zrelost, Smrt.

            Važno je ući u ritmove kojima se prirodno opiremo jer oni predstavljaju izgubljene dimenzije našeg bića … Zato, pripazite na svoje otpore i usudite se istraživati neotkrivena područja. Ritmovi vode do ekstaze ponovnog spajanja s duhom vašeg tijela, a brojni su i različiti načini na koji se mogu vježbati. Jedino što vam treba je volja da ih prakticirate.

            Biti živ znači imati srce i izražavati ga. Oslobađajući tijelo oslobađamo srce da bismo mogli iskusiti moć ljubavi.

Svatko od nas ima moć i odgovornost da se iscijeli,
da bude vlastiti iscjelitelj ili iscjeliteljica.

            Osjećaji su stvarni. Oni su fizički izraz energije, povezuju tijelo i um i izražavaju ih u trenutku. … Potiskivanje osjećaja ima medicinske posljedice… jedina zdrava alternativa je prigrliti naše osjećaje, sprijateljiti se s njima, posvojiti ih i naučiti ih doživjeti i prikladno izraziti u trenutku ...  Da bismo se sprijateljili sa svojim osjećajima, možemo ih plesati, pjevati, glumiti, pisati i slikati; možemo ih stvaralački istraživati i slaviti.

            Cilj je postići spontanost i čistoću dječjih emotivnih odgovora bez upadanja u dječje oluje ... Onaj koji voli je odraslo dijete.

RADOST je ekspanzivna energija dinamičkog blagostanja. Ona podiže, puni energijom, od nje nam oči sjaje, koraci postaju gipki i ona osvjetljuje cijelo naše biće. Radost je prirodno darežljiva i opuštena i otvorena… Mnogi od nas iskuse prirodno dizanje koje donose trčanje ili ples ili druge fizičke aktivnosti, kada dođete do točke u kojoj se vaše tijelo kreće cjelovito, prirodno, bez prisile - kao životinja - i sve radi skladno ... Kada radost dođe treba je slaviti … vrlo često nam je neugodno što imamo srce, baš kao što nam je neugodno što imamo tijelo ... Radost je, poput ostalih osjećaja, važna za nas. Ona iscjeljuje, obnavlja, potiče ono za što smo rođeni … Iscjeljujuća snaga humora … ne vjerujte ni jednoj religiji ili religioznom učitelju koji nema smisla za humor.

Tek u svom zrelijem životu postajem iz dana u dan sve sretnija. Budući da se više tako ne bojim svojeg straha, ljutnje, tuge, ili svojih vezanosti, imam manje čvrstih očekivanja. Sve više mogu teći s energijom kako ona dolazi. Radost je sve manje trenutačni nalet, a sve više struja koja podržava, glazba koja mi pjeva i prati me kroz moje dane ... kad ste radosni, možete biti spontani; ne bježite vječno od bola kojeg se bojite osjetiti u trenutku želeći stalno biti negdje drugdje, u nekom drugom stanju, u nekoj davnoj prošlosti ili budućnosti koja još nije stigla.

            SUOSJEĆANJE nije uvijek zagrljaj; ponekad je poput pljuske. Ono uključuje mogućnost da osjetimo što drugi osjeća a da smo istodobno dovoljno odvojeni da znamo što je potrebno za pravi odgovor … Suosjećanje znači prepoznavanje osjećaja koji djeluju u drugima te prikladan odgovor na ono što se događa…  a naša buddhinska misija jest dovesti ljude do prave slobode.

            Suosjećajna osoba uvijek usmjerava energiju prema pokretu i promjeni.           Suosjećanje znači dati osobi ono što ona treba, iako to nije uvijek ono što osoba želi. Na primjer, zamislite da ste s čovjekom koji je tužan. Nije sućutno pokušati ga odgovoriti od tuge, praviti se da je sve savršeno u redu. Da je tako, on ne bi bio tužan. Umjesto toga, bolje je osjetiti središte te tuge, shvatiti i prihvatiti da on mora proći kroz nju, ne oko nje, niti iznad nje, i možda čak i plakati s njim.
Okružuje nas ne samo lažno suosjećanje - sentimentalni osjećaji lišeni etičke obveze - nego otvrdnulo srce ili čak bezosjećajnost; ljudi su previše tupi ili emocionalno povrijeđeni da bi vidjeli druge ili im uzvratili ... Nedavna psihološka istraživanja pokazuju da od ljubaznog ponašanja imamo psihološku dobit; tijelo se prirodno napaja i otpušta svoje srčane reakcije ...

            Život sam po sebi je put prosvjetljenja koji ima svoje stupnjeve razvoja. Sve što trebamo napraviti jest da ga živimo, a ne da se s njime borimo, kontroliramo ga ili mu se opiremo. Život je tajnovita igra: možemo pobijediti jedino ako joj se predamo.

Stvoreni smo da se krećemo, da postanemo, da rastemo, da se mijenjamo, da stvaramo… Od svog života stvarate umjetnost pa zračenje takvog kreativnog življenja privlače druge koji također žele živjeti punom dušom.  Svaki dan može biti poseban; svaki dan daje mogućnost da obogatite svoj život i život drugih.

Svi smo pozvani da budemo umjetnici svojeg života i stvaramo
određeni doprinos koji samo mi možemo dati.

Život je svet *  Život je umjetnost *  Život je sveta umjetnost *

 

 

Povratak na vrh