Prijevod članaka iz knjige - Izdavač: Uniti International - First Edition: October 2003,  Second Edition January 2005. -  Naslov izvornika

 

 

Primordial Food

Aphanizomenon Flos-aque

Latin for: "Invisible Living Flower of the Water"

 

A Wild Blue - Green Alga with Unique Health Properties

 

Christian Drapeau, MSc.

 

 

 

AFA stimulira mobilizaciju matičnih stanica

 

Pod pritiskom političkih okolnosti velika se pažnja u zadnje vrijeme poklanja pitanju korištenja embrionalnih matičnih stanica za znanstvena istraživanja i za razvijanje terapija za različita oboljenja.

  Embrionalne matične stanice (EMS) su stanice uzete od embriona, a

     imaju skoro neograničenu sposobnost  regeneracije i transformacije u bilo koju vrstu stanice tijela. U embrionu one su osnovni prethodnici svih stanica, čija je namjena pretvoriti se u stanice mozga, srca, mišića, kože, kostiju itd. Kada se transplantiraju u organizam odraslog čovjeka, embrionalne matične stanice imaju sposobnost liječiti i obnavljati svaki organ u kojem su transplantirane, što ih čini nevjerojatno korisnim sredstvom za liječenje različitih degenerativnih bolesti. Liječenje s embrionalnim matičnim stanicama kod nekih je oboljenja već dokazano, a značajna poboljšanja tek se očekuju kod najrazličitijih degenerativnih oboljenja, kao što su Parkinsova bolest, diabetes, srčana oboljenja i degeneracije nervnog sustava.

     Informacija o potencijalima embrionalnih matičnih stanica pojavila se šezdesetih godina i doživjela puni razvitak u osamdesetima. Višegodišnja znastvena istraživanja s EMS naišla su na značajna suprostavljanja etičkog karaktera zbog korištenja stanica živih ljudskih embriona, kao i zbog široko otvarenih vrata za istraživanja koja daju mogućnost genetske manipulacije. Kao alternativa ovoj etičkoj dilemi, pojavljuju se brojni dokazi nagomilani  posljednjih godina, koji potvrdjuju da matične stanice koštane srži odraslog organizma (OMS - odrasle matične stanice) imaju višestruki potencijal, sličan onome EMS, što dovodi do hipoteze da stimuliranje in situ (na mjestu) pokretanja matičnih stanica koštane srži može predstavljati efikasno sredstvo za liječenje različitih degenerativnih oboljenja (Jensen and Drapeau, 2002, The use of in situ bone-marrow stem cells for the treatment of various degenerative diseases. Med Hypothese 59(4): 422-428.)

Pročitaj sve u word-u

 

 

Povratak na vrh