Elizabeta Kubler - Ross - D. Kessler

POUKE  ŽIVOTA

POUKE O LJUBAVI
Ljubav nema ništa sa znanjem, obrazovanjem ili moći, ona je iznad ponašanja.
To jedino u životu što stvarno možemo dati.
CJELOVITOST  i  POTPUNOST moraju doći iz vas. Oni su u vama i čekaju da budu otkriveni.
Nema ništa loše da želimo suputnika u životu, ali postoji razlika između želje za radosnim odnosom i potrebe za nekim tko će vas učiniti cijelim.

POUKE O SNAZI
Naša prava snaga izraz je autentičnosti u nama, naše snage, integriteta i milosti ... Važno je ono što ti misliš. Nemaš moć druge učiniti sretnima, ali imaš moć sebe učiniti sretnom.
Prava moć, sreća i blagostanje temelje se na finoj UMJETNOSTI  ZAHVALNOSTI. Biti zahvalan za ono što imamo, za stvari onakve kakve jesu. Zahvaljivati za ono što si ti, za one stvari koje si donijela na svijet svojim rođenjem. Svojom jedinstvenošću…
Prava moć dolazi od saznanja tko smo mi i koje je naše mjesto u svijetu. Naša moć dolazi od znanja da je sve u redu i da se svatko razvija baš onako kako bi trebao.

POUKE O VREMENU
Vrijeme je korisna mjera, ali ono ima samo onoliku vrijednost koju mu mi pripisujemo …
Promjena je oprostiti se od stare poznate situacije i suočiti se s novom nepoznatom situacijom.
Postoji divna sloboda u znanju da ono što smo bili jučer apsolutno ne definira tko smo danas.
Naš je izazov da u potpunosti doživimo ovaj trenutak, i to je veliki izazov; a znamo da ovaj trenutak sadrži sve mogućnosti za sreću i ljubav i da ih ne propustimo u očekivanju budućnosti. Stavljajući na stranu naša očekivanja možemo živjeti u svetom prostoru onoga što se događa sada.

POUKE O STRAHU
Strah je sjena koja blokira sve: našu ljubav, naše prave osjećaje, našu sreću, cijelo naše biće.
Da bismo prerasli strah, moramo se emocionalno preseliti negdje drugdje, moramo se preseliti u ljubav… svaki nam trenutak pruža mogućnost odabrati ljubav ili strah. I mi neprestano biramo.

SADA  je jedini pravi trenutak kojeg imamo  i  LJUBAV  je jedina prava emocija,
zato što je jedina koja se pojavljuje u sadašnjem trenutku.

 

POUKE O LJUTNJI
Kao i svi naši osjećaji ona je oblik komunikacije, ona nam nosi poruku.
Ovdje smo da bismo izliječili i proživjeli svoje osjećaje. Mala djeca plaču i onda to prođe, ljute se i onda to prođe. I mi možemo naučiti biti mnogo pošteniji i izraziti svoju ljutnju. Možemo naučiti živjeti živote u kojima je ljutnja osjećaj koji prolazi, a ne stanje u kojem živimo.

POUKE O STRPLJIVOSTI
Ključ strpljivosti jest znati daće sve biti dobro, to je razvijanje nade da postoji plan.
Imati strpljenja znači imati vjere.

POUKE O PREPUŠTANJU
Ostavimo se svog načina. Naučimo vjerovati u Boga, u  svemir kada se prvi put u našim životima počinjemo opuštati … prihvaćamo ono što nam svemir donosi. Prihvaćamo da mi zapravo ne znamo kakve bi stvari trebale biti … Utjeha i snaga u prepuštanju znanju da je sve dobro, da je sve zbrinuto. "Bit ću sretna sada! Neću odgađati!"

POUKE O SREĆI
Sreća ne ovisi o onome što se događa, već o tome kako se mi nosimo s tim što se događa.
Sreća je stanje uma koje vrlo malo ima veze s onim što se događa oko nas.
Sreća je naše prirodno stanje, ali mi smo zaboravili kako je to biti sretan jer smo se izgubili u našim idejama kako bi stvari trebale izgledati. Ti, a ne ono što se događa oko tebe, određuju tvoju sreću … Uspoređivanje s drugima je vjerojatno najduži put do sreće …
KADA  je  SADA
Moramo zapamtiti da smo ovdje kako bismo pokušali zapamtiti svoju dobrotu, podsjetiti jedni druge kako smo dragocjeni i na čudo koje svatko od nas predstavlja. 

POSLJEDNJA POUKA
Osnovna pouka koju nas uče oni koji umiru jest da  svaki dan živimo potpuno.

 

 

Povratak na vrh