Iz knjige "TIBETANSKA KNJIGA ŽIVOTA i SMRTI"  Sogyal Rinpoche

            … ako želimo dobro umrijeti, moramo naučiti dobro živjeti. (9) Dalaj Lama

Nema većeg dara milosrđa od pomoći čovjeku da umre kako treba. (133)

SUOSJEĆANJE

 DRAGI KAMEN KOJI ISPUNJAVA ŽELJE

            Sve što sam do sada rekao o vođenju brige o umirućima, moglo bi se sažeti u dvije riječi: LJUBAV i SUOSJEĆANJE.

            Što je SUOSJEĆANJE? To nije puki osjećaj samilosti ili brižnosti prema osobi koja pati, nije samo toplina koju osjetite u srcu prema osobi ispred sebe, to je istrajna i praktična riješenost da učinite sve što je moguće i potrebno da biste pomogli da se ublaži njena patnja. Suosjećanje nije pravo suosjećanje ako nije aktivno. (134)

            Što je veće i jače vaše suosjećanje, to je veća i jača vaša neustrašivost i pouzdanje. Tako suosjećanje još jednom sebe otkriva kao vaše utočište i kao vašu najveću zaštitu. (148)

Logika suosjećanja

            Spoznati ono što zovem "MUDROST  SUOSJEĆANJA", znači potpuno jasno uvidjeti koliko je ona blagotvorna, a njena suprotnost štetna. Moramo točno razlučiti vlastiti interes našeg ega od našeg konačnog interesa. Sva patnja potiče od toga što se jedno greškom zamjenjuje za drugo. Tvrdoglavo ustrajavamo u uvjerenju da je podilaženje sebi najbolja zaštita u životu, a istina je zapravo nešto sasvim suprotno. Držanje do sebe proizvodi podilaženje, a ono za uzvrat stvara ukorijenjenu odbojnost prema zlu i patnji. Zla i patnje, međutim, objektivno nema. Ono što im daje život je odbojnost koju prema njima osjećamo… suosjećanje je najbolja zaštita. Ono je također izvor svekolikog iscjeljenja. (136)

            Suosjećanje je daleko veće i plemenitije od sažaljenja. SAŽALJENJE ima korijene u strahu, kao i u osjećanju bahatosti i snishodljivosti, a ponekad i u izvještačenom osjećanju. "Drago mi je što to nisam ja" Kao što Stefan Levin kaže: "Kada vaš strah dotakne nečiji bol, on postaje sažaljenje. Kada vaša ljubav dotakne nečiji bol, ona postaje suosjećanje". Prema tome, naučiti se suosjećanju znači spoznati da su sva bića ista i da na sličan način pate, te uvažiti sve koji pate i znati da niste ni od koga odvojeni, niti ste od nekoga nadmoćniji…. vidi (143)

 

            U Tibetanskoj knjizi Života i Smrti daje upute i vježbe kako probuditi ljubav i suosjećanje, kaže da smo sposobni u sebi probudite suosjećanje ali kaže da je to mnogo teže nego što zamišljamo, jer su ponekad izvori naše ljubavi i suosjećanja skriveni od nas i možda im ne možemo neposredno pristupiti daje nekoliko  posebnih tehnika za suosjećanje, koje su se razvile u budističkom "obučavanju" uma i koje nam pomažu probuditi našu skrivenu ljubav.

            Od ogromnog niza dostupnih metoda, odabrao sam nekoliko i rasporedio ih tako da najviše koriste ljudima u suvremenom svijetu.

1. Blagostivost: otkrivanje izvora (… vratite u djetinjstvo … gotovo vizualizirajte ljubav koju vam je netko u djetinjstvu dao i koja vas je zaista dirnula … to osjećanje ponovo pokrene u vašem srcu… Dopustite da vam se srce otvori i iz njega poteče ljubav. Proširite ljubav na sva bića…) (139)
2. Suosjećanje: smatrati da smo isto što i drugi
… to će vam pomoći da popravite svoje odnose i date im nov i bogatiji smisao. Zamislite da narodi i društva na isti način počnu vidjeti jedni druge …) (140)
3. Suosjećanje: zamijenite sebe za drugog
… postavite se u položaj te osobe. Upitajte sebe: "Kako bi se osjećala' Kako bi htjela da se prijatelji prema meni ophode? Što bi od njih najviše željela?" … veoma učinkovit način da oslabite vlast samopodilaženja i čvrstog držanja za sebe, koji su ukorijenjeni u egu … )
4. Buđenje suosjećanja uz pomoć prijatelja
… zamislite nekoga koga volite (prijatelja rođaka, sestru, brata …) da je u teškoj situaciji. Sasvim je prirodno da vam se srce otvori i da se u vama probudi suosjećanje … nećete im time nauditi, naprotiv … djelovanje suosjećanja moćno je i djelotvorno. Ono blagoslivlja i liječi sve koji su njime obuhvaćeni: osobu kod koje se probuđuje suosjećanje, osobu pomoću koje se suosjećanje rađa i osobu kojoj je suosjećanje namijenjeno …) (141)
5. Kako meditirati na suosjećanje

… Osobno sam otkrio da su najjednostavniji načini uvijek najbolji i najdjelotvorniji. Život nam pruža bezbroj prilika da otvorimo srce, samo ako smo kadri iskoristiti ih…

6. Kako da usmjerite suosjećanje

Prvi način da se iz dubine srca molite svim budama i prosvijetljenim bićima da sve što činite, sve vaše misli, riječi i djela, budu samo na korist svih bića i donesu im samo sreću. Kako kaže jedna velika molitva "Blagoslovi me korisnošću." Molite se da budete od koristi svima koji sa vama stupe u vezu i da im pomognete da preobraze svoju patnju i svoj život. (143)

            Drugi univerzalni način je da suosjećanje koje imate usmjerit na sva bića, posvećujući sva svoja pozitivna djela i duhovnu praksu njihovoj blagodati, a posebno njihovom prosvjetljenju. Kada duboko meditirate o suosjećanju, u vama se raža spoznaja da jedino ako steknete prosvjetljenje možete u potpunosti pomoći svim bićima. Iz tog se javlja snažan osjećaj rješenosti i univerzalne odgovornosti, i tada se u vama rađa samilosna želja da postignete prosvjetljenje radi dobra svih drugih ljudi.

Ova samilosna želja se na sanskritu zove bodhicitta (bodićita) … srce našeg prosvjetljenog uma (143)

Stadijumi tonglena
… Postavljena vrlo jednostavno, TONGLEN PRAKSA davanja i uzimanja podrazumijeva preuzimanje tuđe patnje i bola i, za uzvrat, davanje svoje sreće, blagostanje i spokojstva uma… Davanje i primanje trebali bi se prakticirati naizmjenično… uvijek preporučam da tonglen praksu za druge prvo počnete prakticirati na sebi. (144)
… vidi str 144-148. … Ono što neizostavno morate znati je da tonglen jedino može nauditi onome što vam najviše šteti: vašem vlastitom egu, vašem umu koji drži do sebe i podilazi samom sebi, i koji je korijen patnje ...

 

 

Povratak na vrh