"SVETAC, SURFER i DIREKTORICA

- zadivljujuća priča o ostvarenju životnih želja" - Robin Sharma

        /"The Saint, the Surfer and the CEO" - Izdavač Dvostruka duga, 2004. * www.robinsharma.com/

Izvadak iz knjige s posebnim ostvrtom na Zakone Uspjeha i ponašanja u poslovnom svijetu - Eli

            Sa korica knjige:

Na samrtnoj postelji, u posljednjim ternucima života, u tvojem će se umu pojaviti tri pitanja: Ta konačna pitanja vrlo su jednostavna.
"Jesam li živio mudro?", "Jesam li volio iskreno?" i "Jesam li plemenito služio?" (27)

Naša trenutna stvarnost nije ništa drugo doli odraz pouka koje su nam najpotrebnije.

"Svaki čovjek ima samo jedan istinski zadatak - pronaći put k samome sebi ... Njegov je zadatak otkriti vlastitu sudbinu - ali ne proizvoljnu - te je u potpunosti i bez oklijevanja živjeti u sebi. Sve ostalo je prividno postojanje, pokušaj izmicanja, bijeg natrag u ideale mnoštva, povodljivot i strah od vlastitog unutarnjeg svijeta"                                                   Izvadak iz knjige "Demian" Hermanna Hessea

"Ljubav je možda put kojim te polako vodim natrag k tebi. Ne onome tko bi želio biti, već onome tko jesi."                                                                                                     Antoine de Saint-Exupery

Uvod
"Bez obzira na to jesmo li ratnici, svi se mi s vremena na vrijeme suočavamo s kubnim centimetrom mogućnosti. Razlika između prosječnog čovjeka i ratnika jest u tome što je ratnij toga svjestan, ostaje svjestan i budno čeka kako bi taj kubni centimetar uhvatio čim se pojavi."
Carlos Castaneda

- Filozofija jednostavno znači "ljubav prema mudrosti" (24) ... svi moramo obaviti unutarnje radove. To je naša najveća odgovornost. (25) - Ništa nije slučajno - nikada. (27) - Da bi živio najboljim mogućim životom, svatko od nas mora ostvariti korjenite promjene svog načina razmišljanja. No, još su važnije korijenite promjene u srcu. (30) … Polazna točka prosvjetljenja, cilja kojemu bi svaki čovjek trebao težiti, jest unutarnje vodstvo ... Vodstvo je osobna odgovornost, upoznavanje samoga sebe i stvaranje vrijednosti putem osobnog razvoja ... Da bi se moj život promijenio, ja se moram promijeniti ... u tom trenutku uzimaš život u svoje ruke. (31) /Cal otac glavnog lika Jack Valentine/

"Nastavimo li živjeti u srcima onih koje smo ostavili za sobom, nismo ni umrli."
Thomas Campbell (35)

            ... posrijedi je osluškivanje onoga što ti srce šapuće. Prestani biti toliko zaokupljen djelovanjem i počni više vremena provoditi u čistom bivanju. Odluči uskladiti svoj život s prirodnim silama koje upravljaju svijetom. Tako ćeš pronaći odgovore. (40)

SVETAC  / otac Mike - otac Mishael Antonio Di Franco (50) /
* Otkrivanje istrinskog ustrojstva svijeta * Svojemu jastvu budi vjeran * Prozor od obojenog stakla * Potraga za svrhom
                  "Sjeti se tko si, rekla je. Ti si gospodar."            Aniesa Thames (45)
- Priča o božjim stopama ... Biti duhovno ljudsko biće zapravo znači biti izvorno ljudsko biće (48-49)
- Želim da živiš toliko mudro da možeš umrieti sretan (50)
- Onaj tko budno promatra i čvrsto odlučuje, nesvjesno postaje genij. (92)
- Čovjekova najdublja potreba jest potreba da živi za nešto mnogo važnije od samoga sebe. (92,206,210)
-   Ti već jesi ono što si oduvjek želio biti. Samo to moraš otkriti. A kada to otkriješ, naići ćeš na mogućnosti koje su ti namjenjene. Samo nastavi ponirati u svoje dubine i raditi na sebi. Nastavi vjerovati i ostani otvoren. (93)

SURFER  / Moe Jackson (99) /
* Susret s gospodarom srca * Korak u nepoznato * Pouke na plaži * Surfanje i ljubav prema samome sebi

- Volim plesati - to me održava u struju života i pomaže mi da stvari ne shvaćam previše ozbiljno ... Ja živim iz trenutka u trenutak. Predao sam se životu u stanju neprestane lakoće. Nastojim ostati svjestan svega što mi se događa. Prošlost je završena - zauvijek. Moja filozofija glasi: ne dopuštam da moje jučer zauzme previše mojega danas ... Budućnost nije stvarna. Ako se mene pita, budućnost je samo prvid. Jedino na što sam doista usrdotočen jest čarolija svake minute. Živim sa strujom i prihvaćam ono na što nailazim. Slijedim svoje srce. I uživam u tome! (99)

"Obični dane, dopusti da budem svjesna tvoje dragocjenosti.
Ne dopusti da te propustim u potrazi za nekim vrijednim i savršenim sutra.
Jednoga ću dana noktima zagrebati u zemlju, zagnjuriti lice u jastuk, istegnuti se do kraja ili podignuti ruke prema nebu i iznad svega poželjeti da se vratiš."                                                  Mary Jean Iron (100)

- SREĆA nije odredište na koje stižemo, već unutarnje stanje koje sami stvaramo. Svatko može biti sretan - sreća je svima na raspolaganju, i to ovog trenutka. Moramo se samo zaustaviti i više pozornosti posvetiti dragocjenostima koje nas već okružuju. (100)
- Sve se dogodilo kada sam prestao živjeti u umu i počeo otvarati svoje srce. To je za mene blo presudno. Carl Jung je to lijepo rekao: "Tvoja će vizija postati jasna tek kada se zagledaš u svoje srce. Onaj koji gleda prema van, sanja. Onaj koji gleda prema unutra, budi se." (102)
- Otvoriti srce znači živjeti s ljubavlju - biti otvoren za ljudske mogućnosti, vjerovati u savršeni tijek vlastitoga života i živjeti punim plućima. Započni živjeti u čaroliji svojega života, Jack, budi svjestan sve ljepote koja te okružuje. To je zapravo odluka koju ti moraš donijeti. (105)
- Jack, u životu te čeka mnogo više no što si ikada pomislio. Najvažnije je vjerovati!" (107)
- Ali, molim te, budi blag prema sebi. Put od uma do srca nije kratak. Mogli bi proći tjedni, mjeseci ili čak godine prije no što se potpuno otvoriš. Najvažnije je da kreneš tim putem. (115)
- Jedan od prvih koraka koji možeš učiniti kako bi se povezao sa svojim srcem jest raspirivanje ugušenih strasti. Počni čliniti ono što je u prolosti ispunjavalo tvoje veliko srce. Počni činiti ono što godi razigranom djetetu u tebi i što te nasmijava toliko da te trbuh zaboli. Ponovo otkrij ono što te može ganuti i rasplakati ... Slijedi svoju sreću i počni češće činiti ono od čega ti je u prošlosti srce pjevalo. (177,121)
- Naša srca žele da budemo slobodni ... da budemo istraživači koji kroz život putuju s osjećajem divljenja i čuđenja - ali to nije moguće ako smo zatvoreni za mogućnosti života. Doista moramo odbaciti sve predrasude  o tome kakvi bi naši životi trebali biti i o tome što nam je potrebno da bismo bili sretni ... Albert Einstein zapisao "Najljepše što možemo doživjeti je neizvjesnost. Ona je izvor istinske umjetnosti i znanosti. Onaj kojemu je ta emocija nepoznata, koji više nije sposoban zastati da bi se divio i prepustio ushićenju, kao da je mrtav; njegove su oči zatvorene."Dakle, u potpunosti živimo samo ako živimo s osjećajem divljenja i ushita. (119)
- Osjeti strahove, ali ustraj ... Da bi život bio uzvišen, vjera mora biti jača od strahova. (120)
- Ponovno otkrivanje onoga što nas duboko dira i ponovno raspirivanje dječjeg žara iziskuju istinski trud. Potrebno je mnogo raditi da bismo se vratili spoznaji o vlastitoj istinskoj prirodi. Posrijedi je rad u unutarnjem svijetu. Započni svaki dan razmišljati o onome što te čini sretnim. Primjerice, koje ti aktivnosti oživljuju i izmamljuju osmjeh? Sve to zapiši, jer bilježenje produbljuje razumijevanje. Te žudnje svojega srca moraš zadovoljiti ako želiš živjeti iznimnim životom. (121)

"Ako doista kreneš za svojom srećom, zaokrenuo si na stazu koja te je čekala cijeloga života  te počinješ živjeti životom kakvim si trebao živjeti. Kada to uvidiš, počinješ susretati ljude koji podržavaju tvoju sreću i koji ti otvaraju vrata. Kažem ti, idi za svojom srećom, ne plaši se i otvarat će ti se vrata za koja nisi ni zano." .........    "Follow your Bliss" .........  Joseph Campbell     (121)

- Prestati se boriti i početi živjeti. Borba rađa stres, a stres je velika prepreka životu u stanju sklada i lakoće - stanju u kojem moraš biti da bi živio najboljim životom. Živeći u poslovnom svijetu, opažao sam samo kako se  ljudi bore, muče i nastoje. Previše djelovanja i premalo življenja … Rijeku ne možeš pogurati. Moraš je pustiti da teče. Ako to shvatiš i nastaviiš se boriti, zapravo se suprotstavljaš zakonima prirode." (122)
- Zato ti kažem, prepusti se struji života, čovječe. A tada će život početi strujati kroz tebe. Živi u stanju smirene predaje, prihvaćanja svega što ti život donosi. ... Prestani ocjenjivati događaje kao dobre ili loše i jednostavno ih doživljavaj. To je put prema ovladavanju životom: nevezanost za ishod. Ne propuštaj najbolje trenutke svoga života ... najvažnije je uživati u tijeku, u veličansvenom odvijanju žvota. Budi svjesniji svojega života - doživi ga cijelim bićem i uživaj u treucima. To je jedino važno. Put je bolji od dolaska na cilj ... "Da. Tvoj život, moj život, svaki je život divan. Ali mi ne pronalazimo vremena da bismo to uvidjeli. Zbog toga je toliko važno usporiti. Zašto uvijek žuriš? Kamo juriš?"  ... Čemu žurba? Život je tijek, uz to obiluje paradoksima. Evo još jednog: prevelikom brzinom zapravo usporavaš svoj napredak ... Požurivanje osobne peobrazbe dovodi do nazadovanja. Moraš si uzeti malo više vremena za učenje. Uči, djeluj, a tada budi - to je najbolji put (122-124)
- Potrebu za nadzorom nad životom zamjeni radoznalošću ... umjesto da nastojiš otkriti i dokučiti, pokušaj živjeti u neizvjesnosti ... u svemu je najvažnija ravnoteža  ... Budi svjesniji i budniji. Traži znakove, opažaj obrasce i povezuj … razvijaj svjesnost … Obrati pozornost na osjete svoga tijela.  (125-127)
- Univerzum je blagonaklono mjesto, a što god se dogodi, dobro se dogodilo. Tvoja će se sudbina odvijati onako kako se treba odvijati. U međuvremenu, uživaj u sadašnjem trenutku. Živi punim plućima. Živi izvorno. Živi radosno. Živi iz dubine svojega srca. Život će se sam pobrinuti za sebe. (127)
- MEDITACIJA nije ništa drugo doli primjena uma i njegove sposobnosti zamišljanja u cilju stvaranja boljeg unutarnjeg života ... Što ćeš se više opuštati, to ćeš biti otvoreniji za promjene. (130)
- Što više daješ drugima s iskrenom namjerom uzdizanja njihovih života na višu razinu, to će te život više nagrađivati uzdižući te. To nije teško - potrebna je samo predanost i razumijevanje. Moram naglasiti da davanje uz očekivanje nagrade i nije davanje. Antoine de Saint-Exupery je to lijepo rekao "Istinska ljubav rađa se ondje gdje se ne očekuje ništa za uzvrat". (131)
- Ljubav prema sebi pokretač je osobne promjene i pomaže razviti ljubav prema drugima. (133)
- Svi bismo trebali biti zahvalni za darove u svojem životu. A zahvalnost za sve dobro potiče rast svega dobroga …Svakidašnje izražavanje zahvalnosti zapravo je svakidašnje izražavanje ljubavi. (137-138)
- MOLITVA o kojoj govorim proizlazi iz zahvalnosti. Osmisli kratku, osjećajima prožetu molitvu kojom ćeš od srca izraziti zahvalnost za sve što imaš. Izgovori je ujutro nakon buđenja i navečer prije spavanja.  Ponavljam rezultati će biti čudesni. (139)
- Riječi  kojima se služimo mnogo su važnije no što pretpostavljamo. RIJEČI imaju golemu moć. (144)
- Tvoje su MISLI nalik magnetima; u tvoj život privlače ljude i događaje koji su u skladu s njima … naše misli doista oblikuju naš svijet. Ono na što se usredotočiš raste, ono o čemu razmišljaš širi se, a ono što te najviše zaokuplja odredit će tvoju sudbinu. (146)
- Za naše emocionalno zdravlje presudno je važno primijetiti i proživjeti osjećaje. (147)
- Nastoj u svakoj situaciji biti usredotočen na dobro - koje ćeš uvijek pronaći ako se potrudiš - i tvoja će stvarnost obilovati dobrim. (147)
"Daska" - Svake večeri prije spavanja polako i na glas čitam te riječi. Tako otvaram svoje srce i povezujem se sa svojim unutarnjim sjajem: Sklad, Mir, Dobrota, Sreća, Radost, Mudrost, Životna snaga, Istina, Zabava, SuOsjećanje, Obilje, Opraštanje, Ravnoteža, Hrabrost, LJUBAV. (149)
- Znaš, što dublje ponirem i što više ljubavi osjećam prema sebi - i prema svijetu - to me univerzum više blagoslivlja mudrošću, istinom i divnim zamislima za divan život. (149)
- Jutarnja pitanja - oblici njegovanja sebe: 1) Kako bi proživio ovaj dan da znam da mi je posljednji?,  2) Za što u svojem životu moram biti zahvalan?, 3) Što danas mogu učiniti da bi moj život bio izniman?, 4) Što mogu učiniti da bi mi današni dan bio jako zabavan?, 5) Kako danas mogu nekome pomoći?.  (155)

DIREKTORICA /Tess Welch (166)/

"Ne znam kakva će biti vaša sudbina, ali u jedno sam siguran:istinski sretni bit će samo oni koji su tražili i pronašli svoj način služenja."                                                           Albert Schweitzer        (163)

"Zamisli da je tvoja sreća jedina svrha života - život tada postaje bolan  besmislen. Moraš prihvatiti ono što ti govori mudrost čovječanstva, tvoj intelekt i tvoje srce: da je svrha života služenje sili koja te je dovela na ovaj svijet. Tada život postaje radost."                                             Lav Tolstoj         (163)

* Pobjeđuje onaj koji daje najviše  (163)
- Plemenito služenje najvažniji je cilj poslovnog svijeta (167)
- Život se temelji na odlukama. Kao što je Albert Einstein rekao: "Koliki su ljudi zarobljenici svojih svakidašnjih navika: dijelom obamrli, dijelom uplašeni, dijelom ravnodušni? Da bismo boje živjeli, moramo odlučivati o tome kako ćemo živjeti."  … svi smo sposobni postati veliki. Veličina proizlazi iz spoznaje da naš potencijal ograničavaju samo naše odluke … (167)
- Posrijedi jest ravnoteža ... A realnost proizlazi iz prihvaćanja odgovornosti. Okolnosti ne određuju čovjeka, one ga otkrivaju. (169)
- Da vrijeme je da se počneš ponašati kao besprijekorno ljudsko biće te da to i postaneš ... "Nešto najtužnije što čovjek može doživjeti jest da, sijed i izboran, pokraj svoje neplodne karijere, shvatiti kako je sve te godine koristio samo mali dio samoga sebe" V.W.Burrows. (169)
- Pružaj potporu onima koji te okružuju ... trebali bismo se mnogo više usredotočiti na dobrotu ... Najbolji VOĐE ne skrivaju svoje slabosti - oni su ljudi od krvi i mesa i drugi ih vole zbog toga. Otvorenost, ljubaznost i dosljednost u današnje vrijeme donose velike prednosti. Te će te vrline izdvojiti od konkurencije i učvrstiti odanost tvojih klijenata. (171)
- Uspješni životi - na radnom mjestu i kod kuće - temelje se na odnosima … Ljudi osjećaju je li nam stalo do njih pa znaju imaš li u vidu njihovu dobrobit … Poslovni uspjeh svodi se na povjerenje … Sve počinje s povjerenjem ...  Sa svakom osobom u svojem životu otvaraš račun povjerenja. (172-173)
- Dosljedna ljubav i iskrena dobrota vrlo su moćne  (174)
- Stojeći u sredini predvorja, Tess je sklopila ruke u tradicionalnom indijskom pozdravu ...
NAMASTE
To znači "Poštujem ono najbolje i najuzvišenije u tebi". Nije li to divan pozdrav, Jack? Možeš li zamisliti kako bi se osjećao i kako bi te drugi doživljavali kada bi pri svakom susretu iskazao poštovanje prema onom najboljem i najuzvišenijem u drugome? Ne želim reći da bi taj obred trebao izvoditi otvoreno - ali bi ga lako mogao izraziti bez riječi kada god se susretneš s nekim. Znanost potvrđuje da drugi na dubokoj, nevidljivoj razini osjećaju tvoju dobronamjernost. I zbog toga će njihovo ponašanje prema tebi odražavati ono najbolje u njima."  (175)

* Ljubav kao poslovno oruđe  (177)
Čovjek se u bilo kojem trenutku svojega života nalazi u jednom od dva stanja: u stanju straha ili u stanju ljubavi ... a ja svoj život ne želim živjeti u strahu jer strah ograničava i mene i život kakvim sam odlučila živjeti. Svakog trenutka svakoga dana svjesno biram ljubav. I to je jedna od najdubljih tajni mojega uspjeha."  (177)
Ljubav kao poslovna strategija. Zvuči sjajno ... Od života možeš dobiti što god želiš ako se usredotočiš na nastojanje da onima koji te okružuju pomogneš ostvariti ono što oni žele od života. (177)
- Moj se život promijenio kada sam donijela jednostavnu odluku i odredila svoj novi cilj: postati brižnija od svih koje poznajem. (178)
- No, najviše od svega veseli me kada vidim kako moji zaposlenici postaju vođe i sretni ljudi koji osjećaju da daju svoj doprinos te pomažu da svijet postane bolji ... G.S.L. "glavna službenica ljubavi" (178)
- Velik poslovni uspjeh doista se u potpunosti temelji na međuljudskim sponama ... Komunikacija je presudno važna za upravljanje vlastitom karijerom ... produbljivanje vlastitog bića jedna je od najvažnijih zadaća svakog vođe … presudno je važno da postaneš graditelj vrijednosti. (179-180)
- Doista uspješni ljudi više su usredotočeni na stvaranje vrijednosti nego na zarađivanje  (181)
- Da bi imao više, moraš davati više. To je jedan od bezvremenih zakona života." (181)
- ... svijet bi se promijenio kada bismo umjesto vlastite sreće počeli težiti povećanju vlastite vrijednosti. Na višu razinu života neće nas uzdignuti pitanja "Kako bih mogao steći više?", već pitanje: "Kako mogu biti više?". Prestani priželjkivati lagodnji život i počni priželjkivati da postaneš bolji, brižniji i uslužniji. Prestani priželjkivati manje teškoća i poželi veću mudrost. (181, 177)
- Sreća i uspjeh su neplanirane i neizbježne nuspojave života posvećenog stvaranju vrijednosti za druga ljudska bića. (182)
- Najvažniji poslovni cilj jest pomoći onima kojima služimo da putem naših proizvoda i usluga pronađu uzvišeniji smisao života, da žive radosno i ostvaruju veće uspjehe. Zarada je, dakako, vrlo važna, ali ako težimo istinskom uspjehu zarada ne bi trebala biti osnovni pokretač. Dobre su tvrtke usredotočene isključivo na obit, a najbolje su tvrtke usredotočene na svoju višu svrhu - dobrobit svojih klijenata i pozitivan utjecaj na njihov život. (182)
- Najbolji način da pomogneš siromasima ovoga svijeta jest da ne postaneš jedan od njih ... S vremenom stigneš do točke u kojoj više ne znaš koliko novca imaš; to postaje nevažno. Mogu si priuštiti što god poželim i kada god poželim ... Otkrila sam da što više vrijednosti stvorim u svijetu, to više novaca pritječe u moj život ... To je ono što me doista pokreće - osjećaj zadaće i smisla ...  (183)
- Pokušaj živjeti u skladu s riječima Woodrowa Wilsona: "Vi niste ovdje da biste zarađivali. Ovdje ste da biste svijetu pomogli živjeti bolje, sa uzvišenijom vizijom, u duhu nade i postignuća. Ovdje ste da biste oplemenili svijet, a ako zaboravite taj zadatak, osiromašujete sami sebe."  (184)
- "Neka svatko od tebe ode bolji i sretniji"  … potreba za nadilaženjem samoga sebe … (185)
- Sviđaju mi se i riječi Williama Penna koji je rekao: "Očekujem da ću ovaj život proživjeti samo jednom. Stoga ću svojem bližnjem odmah pomoći i iskazati naklonost, neću to izbjeći ili zanemariti jer tim putem više nikada neću proći". (185)
- Kada se sve uzme u obzir, najdublja potreba ljudskog srca jest potreba da se živi za nešto mnogo važnije od naš samih.  (186)
- Besprijekoran se život stvara besprijekornim služenjem. Što ćeš više raditi na svojem unutrašnjem svijetu, to ćeš više mijenjati svoj svjetonazor … Svi bismo trebali biti vođe na ovom planetu - to smo pravo stekli rođenjem.  (186)

* Istinski put do uspjeha (187)
"Smrt nije najveći gubitak u životu. Najveći gubitak jest ono što u nama umire za života"
Norman Cousins      (187)
- Istinska nagrada za dobro proživljen život nije ono što te čeka na kraju puta, već ono što si putem postao ... Ključ tvoga života nije odredište na kojemu ćeš na posljetku počinuti, već tijek života. Uspijeh se zapravo ne očituje u ostvarenju ciljeva, već u osobnim preobrazbama i promjenama svijesti koje se događaju kao neizbježne posljedice napredovanja prema cilju ... (187)
-  ... nitko ne mora izgubiti da bi ja pobijedila. (190)
"Odustani od kapi - postani ocean"     ...    Rumi       ...            (190)
- Svi smo dio iste cjeline. Natjecanjem samo jačamo zabludu da smo zasebna bića, a to onemogućava razvoj. Kada se uzdignemo na višu razinu i počnemo opažati kako je sve povezano, svi pobjeđujemo. Svijet pobjeđuje … (191)                                                         
Rješenje: Povjerenje i opuštenost  … Vjerovanje da je Univerzum blagonaklono mjesto ... Vjera u savršeno ustrojstvo ovoga svijeta i u veličanstveno inteligentan plan naših života ... Rješenje je jednostavno: usredotoči se samo na to da sam budeš što bolji. Tada se možeš usporediti samo sa sobom, kakv si nekad bio, sa svojim prijašnjim jastvom. Nemoj prestati istraživati tko si bio i kamo želiš ići. Nastavi napredovati na putu svojega života.  (192)
- Ti možeš biti vođa tako što ćeš odbiti slijediti gomilu i umjesto iz straha, djelovati iz ljubavi … ako skladno surađujemo, svi imamo više.  (193)

* O željama i snovima  (197)
- Ako doista želiš ostvariti najveće želje svojega srca, trebao bi prijeći pet jednostavnih koraka. Djeluju poput čarolije:
1. Prvi kora jest jasno određenje vizije ... odrediti što zapravo želiš (197)
2. Drugi korak jest razrada strategije ... upravljati svojom karijerom znači djelovati ... Veliki je san mnogo lakše ostvariri ako ga se rasčlani u ostvarive segmente". (198)
3. Treći korak - potpisivanje ugovora sa samim sobom i utemeljenje strukture odgovornosti. Samome sebi reci što kaniš učiniti i kada sa samim sobom. Ispiši to ... Zakon slabljenja nakane ... (199)
Savez umova … ravnopravno partnerstvo s jednom ili više osoba koje razmišljaju na sličan način i koje će ti pomoći ostvariti snove. (200)
4. Četvrti je korak vezan za mjerenje ... Ben Franklin ... svake je večeri svoje rezultate uspoređivao sa svojom vizijom (201)
5. Peti korak "Svetkuj svoje slavne trenutke" ...  vrlo je važno slaviti napredak ... uživaj u napredovanju prema ciljevima. Slavi male uspjehe - oni će tvoje srce ispuniti oduševljenjem i radošću zbog darova koji te očekuju ... (202)
- Često govori o svojim nakanama i ciljevima … govoreći o željama svojega srca, uzdići ćeš ih u svojoj svijesti. (203)
- Zaključio sam da se životni uspjeh svodi na ravnotežu. (204)

* Put prema divnom životu (205)
- "Kad bi svatko pomeo pred svojim vratima, cijeli bi svijet bio čist." Majka Tereza (205)

- Budi lučonoša u ovom svijetu, svjetionik mudrosti u vodama neizvjesnosti, misionar promjene i ljubavi gdje god se našao…  pozitivno utječi na živote drugih ljudi i vodi ih svojim primjerom. (206)
- Život je zapravo prelijepa pustolovina ... a tvoja je prijatelju, tek započela. (208)
- I što je najvažnije, osjećao sam potrebu - kao nikad do tada - da dam svoj doprinos stvaranju sretnijeg, zdravijeg svijeta. (209)

PUT PREMA DIVNOM ŽIVOTU

1. Najvažnija zadaća svakog ljudskog bića jest rad u unutrašnjem svijetu. Svakoga dana učini nešto važno da bi se probudio. Da bi živio onakvim životom kakvim doista želiš živjeti, najprije moraš postati onaj tko doista jesi.

2. Život promatraj kao čudesnu školu. Sve što doživiš, i dobro i izazovno, dogodilo se zato da bi te poučilo onome što ti je u tom stadiju razvoja najpotrebnije. Spoznaj tu istinu i neprestano se pitaj: "Koju mogućnost predstavlja ova osoba ili situacija" u smislu tvojeg osobnog razvoja. To je sjajan način uspostavljanja unutarnjeg mira.

3. Budi dosljedan samome sebi - najbolji život jest izvoran život. Nikada nemoj iznevjeriti samoga sebe. Skini društvenu masku i budi dovoljno hrabar da bi svijetu pokazo svoje pravo lice. Svijet će zbog toga biti bogatiji.

4. Upamti da žanjemo ono što projiciramo. Naši su vanski životi odraz našeg unutarnjeg života. Rasvjetli svoju mračnu stranu. Postani svjestan svojih zabluda, ograničavajućih vjerovanja i strahova koji ti ograničavaju rast, i tvoj će se vanjski svijet promijeniti.

5. Svijet ne vidimo onakvim kakav jest, već onakvim kakvi jesmo. Znaj da je istina u svakoj situaciji prošla kroz tvoj osobni prozor od obojenog stakla - tvoj osobni ustroj. Očisti prozore i očistit ćeš svoj život. Tada ćeš opaziti istinu.

6. Živi iz srca - njegova mudrost nikada ne laže. Slijedi tihe poticaje svojega srca koji će te voditi u smjeru tvoje sudbine.

7. Živi u neizvjesnosti svojega života. Svakoga dana učini nešto čime ćeš okrijepiti svoj um, tijelo i duh. To su presudno važni postupci samopoštovanja i ljubavi prema sebi.

8. Stvaraj međuljudske spone. Posveti se produbljivanju odnosa s ljudima koji te okružuju. Usredotoči se na pomaganje drugima da ostvare svoje snove i nesebičnom služenju posvećuj  više pozornosti nego zadovoljenju vlastitih potreba. Ovdje si da bi opemenio ovaj svijet, a kada zaboraviš tu istinu, izdaješ samoga sebe.

9. Ostavi nasljeđe. Najdublja želja ljudskoga srca jest potreba da se živi za nešto veće od samoga sebe.

Zatvorio sam oči i upijao mudrost koju sam upravo pročitao. Preplavio me neopisiv osjećaj mira, a potom i čista radost. Bio sam duboko zahvalan za taj trenutak i potpuno sam mu se predao. Tada sam odložio dnevnik, ustao i pružio ruke prema nebu. Bio je divan dan za življenje. (209-210)
*** *** ***

Preporučam od istog autora sjajnu knjigu: "REDOVNIK KOJI JE PRODAO SVOJ FERARI - Priča o ostvarivvanju snova i ispunjenu vlastite sudbine" (Izdavač Dvostruka duga 2006.)

Preporučam knjigu "Tajna" - vidi sažetak na web strabici  * Tajna - The Secret - SAŽETAK (4)

 

 

Povratak na vrh