Iz knjige "Tajni Život Tla
Peter Tompkins  i  Christopher Bird,  Prosvjeta, Zagreb 1998.g. / Izvornik "Secrets of the Soil"/

"Raj na Zemlji"

U uskoj, suncem obasjanoj dolini, nad kojom dominiraju snijegom pokriveni vrhovi Himalaja, otkrili su jedan istinski Shangri-La, nastanjen najzdravijim i najsretnijim smrtnicima. Bili su to podanici sićušne, polunezavisne kraljevine Hunza, koja je pravno bila konstitutivni dio Pakistana.
Vjekovima je ulaz u zemlju Hunza vodio preko jednog nesigurnog visećeg mosta, napravljenog od užadi izrađene od isprepletne kozje dlake. I onda na nadmorskoj visini od ništavih 2.640 metara, pojavila bi se pred ushićenim pogledom putnika rascvjetana 12 km duga DOLINA zeleno-zlatnih voćnjaka koji u proljeće blistaju poput pastelnog saga breskvinih pupoljaka, u oštrom kontrastu s okolnim opasnim, snijegom pokrivenim Karakorumskim gorjem /gradić Baltit.
Male kamene seoske kuće prošarale su brižno obrađeni krajolik … koje glečerski potoci oplođuju  kristalnim prahom vrednijim od zlata, krcatim mineralima dobivenim mljevenjem  živih  planinskih  stijena … Ledena masa skida gornji sloj sa površine planina ... te mineralne sastojke planina bujice odnose sa sobom, u koloidnom stanju …
- tu leži TAJNA zdravlja Hunzakuta - VODA. Tu hladnu primamljivu vodu nazivaju još  "glacijalno mlijeko" zbog njene bisernosive boje. Ta glacijalna voda, s kojom Hunzakuti navodnjavaju svoja polja i koju tako obilno piju (ne prokuhava se i ne filtrira), sadrži sve potrebne elemente koji su potrebni tijelu, u hranjivoj formi.

            HUNZAKUTI izvanredno zdravlje … mnogi su stogodišnjaci, i pjevaju, plešu i vode ljubav sve do svoje smrti. Mentalni i fizički superiorni, odlikujući se prijaznošću, šarmom i inteligencijom. Vrlo su otvoreni i imaju nešto neustrašivo u izrazu lica, kao da je isklesano i vrlo privlačno. Žive radišnim i spartanskim životom, u savršenom miru bez najvećih strahova čovječanstva - bolesti i rata.
Bilo  da radi ili se odmara, ili se zabavlja nekom igrom, Hunzakuta uvijek prati neka melodiozna
pjesma koja ga potiče da pjevuši i pleše. Zrakom posvuda odzvanjaju zvukovi frula i bubnjeva, uspinjući se do vječnih glečera.
Postupaju s  DJECOM  kao s integralnim članovima društva, imaju u njih povjerenje i čine ih odgovornim, pa su djeca zdrava i emocionalno i fizički. … nikad se ne čuje da majka grdi ili podmićuje dijete … lijepa djeca se čarobno osmjehuju.
            MUŠKARCI su snažne građe, smiona pogleda i vesela izraza, a njihova bi tjelesna građa oduševila i jednog Rodina. Izvrsni su planinari i nema im premca, a krasi ih i velika izdržljivost. Okretni su poput jarca, preskaču stijene i ledene potoke, probijaju otvore u ledu tokom zime i bacaju se u glečerske potoke, a kao plivači također ne zaostaju ni za kim. Sjajni su konjanici, uvijek spremni zaigrati svoju nacionalnu igru, polo…
            ŽENE  su vrlo zdrave i ne trebaju pomoć pri porodu; novorođenčad doje dvije do tri godine … Rumenih obraza, pravilnih crta i prekrasnih očiju. Tretirane su kao istinski partneri u životu, i u kući i u polju. Vitke i uspravne, crnokose i okretne, laganog hoda kao da klize, s lakoćom prelaze uspon od tristo ili petsto metara do terasastih vrtova, koje s ljubavlju obrađuju sa svojim muškarcima, kao izvor njihova trajnog zdravlja.
            TLO - svaki komadić obrađuju ručno, s velikom pažnjom. Sve što je nekoć bio život daruje se nanovo životu uz pomoć ruku koje vole - gnojenje, … svaki ratar može sam regulirati navodnjavanje … plitko oranje, tisuću godina se koriste istim sjemenom. Nijedan Hunzakut nema više od pet jutara, a mnoge su obitelji razdijelile svoje posjede na male parcele, katkad ne veće od perzijskog tepiha, za čiji se svaki centimetar brinu s ljubavlju i razumijevanjem.  

"ŽIVA ZEMLJA" 06/2004. - Glasilo udruge za ekološku poljoprivredu, ruralni razvitak i zaštitu okoliša

 

 

Povratak na vrh