KOENZIM Q

Što je i za što je važan:

            Gdje ima života, ima koenzima Q  (CoQ).

            Za svaku kemijsku reakciju u živoj protoplazmi potrebna je energija.  
Da bi se bilo što pomaknulo u kemijskom procesu žive tvari, potrebno je iz jednog biološkog sistema predati energiju u sistem koji će doživjeti promjenu.
Posrednik tog procesa je molekula ATP, adenozintrifosfat.
Koenzim Q važan je u nastanku ATP-a.

            ATP otpuštanjem dijela molekule koji sadrži fosfatnu skupinu svrsishodno usmjerava i dirigira što će se u svakoj stanici organizma događati:
koje će molekule biti stvorene,
koje će djelovati sada,
koje će čekati da odigraju svoju ulogu malo kasnije,
pazi na molekule koje trebaju biti potpuno spriječene u djelovanju,
molekule koje više nisu potrebne poslat će u proces razgradnje.

            Mitohondriji su organele u citoplazmi stanice u kojima se stvara energija potrebna za funkciju stanice. Količina mitohondrija u stanici ovisi o energetskim potrebama, a količina ATP-a ovisi o količini aktivnog oblika CoQ.
Predviđeno je da u normalnom ljudskom životu svih potrebnih molekula za usklađeno funkcioniranje organizma bude dovoljno.
No kad mi svom životu dodamo brzinu življenja i tad ima svih potrebitih kemijskih aktivnosti dovoljno.
Kad dodamo još brzine, onda neki molekularni sistemi gube sposobnost praćenja i počinju usporavati proizvodnju svojih djelatnih elemenata.
Prirodno se to događa sa životnom dobi i spontano dođe trenutak kad neke supstance moramo dodavati svom organizmu: hranom, lijekovima, emotivnim i psihičkim prilagodbama.
Koenzim Q ublažava proces starenja, osobito u tkivima gdje se događaju stalni i ubrzani metabolički procesi.
Kod velikih fizičkih opterećenja (osobito sportaši),  kod dužih oboljenja (infekcija), nepravilne prehrane, nepravilnosti metabolizma i stresa, potrebno je dodavati koenzim Q već u mladosti. 
U početku života jetra je u stanju sintetizirati CoQ10 iz svake hrane, naročito one koja sadrži aminokiselinu metionin. Organizam stvara velike količine CoQ10 tamo gdje ga najviše treba ( srce, jetra i imuni sustav).
Ubiquinol je aktivni oblik koenzima Q.
Kod zdravih osoba u aktivnom obliku je 97% CoQ. Količina koenzima Q u organizmu počne se smanjivati sa trajanjem života, već iza 35 godine se zamjećuju snižene vrijednosti. Kod osoba s prekomjernom tjelesnom težinom znatno je niži nego kod osoba s pravilnom regulacijom tjelesne težine. Kod oboljelih od šećerne bolesti aktivacija CoQ se smanjuje na 47%, do 27% pri loše reguliranom dijabetesu.

Primjena koenzima Q kod oboljenja srca:

Srčani mišić koji odigra svoju funkciju otprilike jednom u sekundi iz sekunde u sekundu čitavog trajanja našeg života treba neprekinuti slijed obnavljanja stanične energije. Stanice srčanog mišića imaju veliki broj mitohondrija i više koenzima Q od drugih stanica. Pri začepljenju koronarnih arterija, za potrebe popravka oštećenog tkiva u ishemičnom području, drastično se poveća potreba za ATP-om i CoQ.
U razdoblju 1976.-1993.god. održano je 8 međunarodnih simpozija na kojima su razmotrene studije o terapijskoj primjeni CoQ kod srčane ishemije i oslabljene srčane funkcije.
Uočeno je poboljšanje snage srčanog mišića, smanjenje učestalosti srčanih aritmija i pojave angine pectoris, te bolja regulacija krvnog tlaka.
Kod bolesnika s oslabljenom srčanom funkcijom znatno je smanjena količina CoQ u stanicama srčanog mišića. Oboljeli u jednoj studiji su primali 100 mg CoQ kroz 12 tjedana, nakon čega su mjereni parametari pokazali znatno poboljšanje srčane funkcije i nestanak simptoma (poboljšano kretanje, olakšanje disanja,  nestanak tekućine nakupljene u organizmu).

            Do ishemije može doći i prilikom operacije srca.  -  bypass, angioplastika. Priprema pacijenata prije operacije sa CoQ10 smanjuje rizik od oštećenja srčanog mišića tijekom operacije.
Pacijenti sa srčanim manama imaju manjak CoQ. Primjena CoQ smanjenje učestalosti ozbiljnih komplikacija: plućni edem, letalne aritmije, osobito pri pojačanim tjelesnim aktivnostima.

Preporuka:
Kod osoba sa srčanim smetnjama preporučena doza je 90-120 mg CoQ, a doza održavanja 30-60 mg.

Koenzim Q kod smetnji funkcije mozga:

            Moždana funkcija traje neprestano i intenzivno, bez obzira da li spavamo, razmišljamo, šetamo, vozimo automobil, vrištimo na utakmici. Neovisno o jačini naše tjelesne aktivnosti mozak treba neprekinuti dotok energije.
Krvne žile mozga imaju čvrste veze između stanica u kapilarnoj stijenci, krvno-moždanu barijeru, koja kontrolira što iz krvi treba proći u cerebrospinalnu tekućinu i moždane stanice. Ona štiti mozak od toksina, ali može biti i prepreka ulasku terapijskih lijekova. Koenzim Q je liposolubilan, lako prolazi krvno-moždanu barijeru i ulazi u mitohondrije gdje pokreće stvaranje velike količine ATP-a potrebnog za stvaranje neurotransmitera i brojne transmisije između neurona.
Proučavane su degenerativne promjene mozga, Parkinsonova bolest, Alzheimerova bolest, Huntingtonova bolest, amiotrofična lateralna skleroza, multipla skleroza, psihička oboljenja, PTS, šizofrenija. Za većinu ovih oboljenja navodi se oštećenje mitohondrija slobodnim radikalima i snižena aktivnost koenzima Q.
Kod degenerativnih promjena u mozgu, koenzim Q povećava količinu ATP-a koji kontrolira sva događanja u neuronu. Kao antioksidans, CoQ je sastavni dio kompleksa I, II i III u transportu elektrona respiratornog lanca. Respiratorni lanac stvara gradijent protona na unutarnjoj membrani mitohondrija te energiju za razmjenu ATP-ADP.

Kod osoba s Parkinsovom bolesti smanjena je aktivnost kompleksa I (NADH-koenzim Q reduktaza) u mitohondrijima moždanih stanica. Kompleks I vezan je uz metabolizam dopamina koji je u ovoj bolesti snižen, a neuroni su degenerativno promijenjeni. Koenzim Q koji prolazi krvno moždanu barijeru, liposolubilan je i uklapa se u membranu mitohondrija, može održati normalnu regulaciju respiratornog lanca i oksidativne fosforilacije.
Amitrofična lateralna skleroza (ALS, bolest Lou Gehring) progresivna je bolest živčanih stanica pri kojoj se gubi kontrola mišićnih pokreta, što je osobito neugodno kad počnu slabiti mišići uključeni u proces disanja. Spektroskopija pokazuje brzo djelovanje koenzima Q na motorne neurone.
Preporuka:
Poboljšanje bolesti očekuje se kod primjene 600-1200 mg CoQ dnevno.

Produžava se neovisnost o pomoći drugih osoba, proširuje se opseg dnevnih aktivnosti, održavanje higijene, osamostaljenje pri oblačenju i hranjenju, poboljšava se koncentracija te smanjuje razdražljivost i osjećaj tjeskobe.
Koako uz ovaj koenzim trebaju i drugi vitamini, minerali i koenzimi, dobra je kombinacija s takvim aditivima. Aphanisomenon flos aqae dobro je izbalansirana u tom smislu.

            U kombinaciji s klamatskom algom, acetil-L-karnitinom, i alfa lipoičnom kiselinom, pokazuje dobre rezultate poboljšanja pamćenja (kod studenata), te daje obećavajuće rezultate u usmjeravanju ponašanja i navika mlade populacije.

Koenzim Q je važan antioksidans

            Masne kiseline, ugljikohidrati i proteini ulaze kroz membranu mitohondrija u proces razgradnje kroz Krebsov ciklus oslobađajući slobodne elektrone koji ulaze u respiratorni lanac. Prijenosom elektrona u složenom nizu reakcija, gdje se energija u prisutnosti kisika predaje fosfatnoj grupi, povezuje s ADP i stvara ponovo ATP. Procesom oksidativne fosforilacije stanična membrana, membrane staničnih organela i DNK zaštićeni su od štetnog djelovanja slobodnih radikala. Prihvatanje viška energije i njeno prenošenje u obnovu potrošenih zaliha, najsavršeniji je ekološki sistem u kojem od razornih prijetnji za stanicu na kraju bezazleno nastaju ugljični dioksid, CO2 i voda, H2O.

CoQ pomaže obnavljanje vitamina E 

            Vitamin E je koenzim s jakim antioksidativnim djelovanjem. Koenzim Q zajedno sa selenom i glutationom prihvata slobodne radikale koje je neutralizirao vitamin E i predaje ih dalje u respiratorni lanac, te se na taj način vitamin E ponovo vraća u svoju prvobitnu poziciju akceptora slobodnih radikala.
Slobodni radikali potiču oksidaciju LDL holesterola. Kako vitamin E i koenzim Q neutraliziraju slobodne radikale, zajedno sa selenom spriječavaju oksidaciju LDL-holesterola i štite višestruko nezasićene masne kiseline od oksidacije.

            Vitamin E sudjeluje u održavanju arterijske vazodilatacije inhibicijom sinteze prostaglandina E2, a potenciranjem sinteze prostaglandina I2 (prostaciklina).
Tako se pojačava sinergizam koenzima Q i vitamina E u regulaciji povišenog krvnog tlaka.

            Neki lijekovi smanjuju količinu koenzima Q u organizmu.
Lijekovi za liječenje povišenih masnoća u krvi, statini, znatno smanjuju stvaranje koenzima Q u tkivima, pa se pri korištenju takvih lijekova preporuča uzimati 60-120 mg koenzima Q na dan.

Preventivni utjecaj kod zloćudnih promjena

            Sinergistički utjecaj antioksidanata, koenzima, vitamina i minerala, preporuča se kod prevencije zloćudnih oboljenja.
Opisuju se dobra iskustva kod karcinoma dojke, prostate i kolona.
Koenzim Q koristi se za prevenciju toksičnog djelovanja kemoterapije. Neželjeno djelovanje adriamicina na srčani mišić može se ublažiti primjenom koenzima Q, ali pri tome je potrebno iskustvo i ozbiljnost svih sudionika u primjeni terapije.
Preporučena je kombinacija linolenske kiseline, masnih kiselina tipa Omega3, selena, betakarotena, vitamina C, vitamina E i CoQ10.

            Savršeno je izbalansirana i klamatska alga te spada u kategoriju ljekovite hrane.

Jačanje imuniteta

            U stresnim situacijama, pri svakom psihičkom ili fizičkom opterećenju, trošimo ogromne količine ATP-a koje se ne mogu nadoknaditi bez CoQ10.
Koenzim Q povećava aktivnost makrofaga, poboljšava stanični i humoralni imunitet te otpornost na bakterijske i virusne infekcije.
Ubrzava ozdravljenje upalnih procesa u usnoj šupljini te pokazuje znatnu učinkovitost kod paradontoze. Prah se može utrljavati direktno na leziju.
Preporučena doza kod virusnih oboljenja i kandidijaze je 60-90 mg na dan.
Preporuča se kod astme i alergije budući da posjeduje kvalitetu prirodnog antihistamina.

Fertilnost i potencija

            Koenzim Q je na početku, tijekom i na kraju priče. Odgovoran je za brzo oslobađanje energije, potom dugotrajnom obnovom ATP-a održava izdržljivost i na kraju počisti slobodne radikale. Kako je neophodan za strelovito stvaranje ATP-a u moždanim stanicama pravovremeno koordinira događanja pa se postiže i psihička stabilnost i sigurnost.
            Pokretljivost spermija regulirana je znatnom produkcijom ATP-a u mitohondrijima, a već znamo da je za to neophodan koenzim Q.
Krom  je sastavni dio sperme i povećava pokretljivost spermija.
Kombinacija CoQ sa kromom i AFA algama je snažan afrodizijak. AFA i koenzim Q daju neophodnu energiju u slučajevima kad muškarac radi naporan, težak fizički posao u zahtjevnim klimatskim uvjetima.

Sport

            Kod intenzivnog i dugotrajnog tjelesnog napora potrebne su velike zalihe energije, kao i sposobnost njenog obnavljanja. Na substaničnom nivou jedan od najvažnijih problema je brza potrošnja CoQ. Kod velikih fizičkih opterećenja povećava se količina slobodnih radikala višestruko i zato bi aktivni sportaši trebali  uzimati CoQ10 kao dopunski antioksidant.

CoQ: Što je i za što je važan

            Svakako je, uz L-karnitin, najuzbudljivije otkriće znanstvenih istraživanja metaboličkih procesa. Premalo se koristimo spoznajama koje su nam dostupne.
Samo provjerom znanstvenih preporuka u praksi možemo doći do istine. Zato želim pozvati čitatelje na interaktivnu suradnju, na razmjenu činjenica i iskustava.
Moj životni profil uključuje raskrinkavanje straha i predrasuda. Predočila sam podatke kako sam ih spoznavala.
Ali i sami možete zaključiti da o koenzimu Q želim znati sve, pa svaki razgovor, svaku vašu povratnu informaciju na tu temu smatram dragocjenom.

                                                                                               dr. Jadranka Sekulić
Zagreb, listopad 2008.

 

 

 

Povratak na vrh