"DEVET POSTAJA MUDROSTI"   Vlatko Kalapoš

Izdavač: ITG Zagreb, 2006. g.
Izvadak iz knjige - sačinila Eli povodm promocije, listopad 2006.

Zahvaljujem svima na svemu ...                                                                                                  (5)
Ova knjiga predstavlja život u svojoj punini. Čaroliju svitanja i snagu zalaska.
Otvorio sam oči jednoga dana, i bivat će otvorene sve dok imaju želje upijati titraje beskonačnog rađanja ...                                                                                                                           (5)

Riječ unaprijed ...
Prošavši sve, našao sam se na početku. Upio sam energiju stvaranja svijeta, skupljao kamenčiće puta koji me vodio, otkrio univerzalne tajne života, bezvremenske poruke i izvore neiscrpne energije koja će po tko zna koji put spasiti civilizaciju od nestanka.
Čuda se dešavaju upravo radi očuvanja Svijeta, ne da budu sebi svrhom, već radi snage kojom dodirujemo samo srce. Srce je osjetljivo na izravan spoj i u njemu prepoznajemo davno potisnute istine. Prihvatti život kakav jest tajna je postanka svijeta, ali to znači biti ga svjestan i promišljati o njemu. Biti ovdje i sada, biti Svjetlo na putu istine, biti izvor ljubavi. Sve je to postalo moja istina.

Crtice iz sadržaja
Znao sam već tada da se ništa, doista niša ne događa slučajno. Otkrio sam vlastitu energiju kao svog najboljeg prijatelja u otkrivanju vječnih istina, predivnu spoznaju vlastita vodstva i činjenice kako sam upoznao svog vlastitog Boga. To sam bio upravo ja. Već tada Bog za mene nije bio namrgođeni bradati starac koji promatra svaku moju pogrešku i kažnjava me za svaki krivi korak. Upravo suprotno, osjećao sam ga kao čistu, bezuvjetnu ljubav. Kakvo olakšanje!                            (31)

Da bi mi se čuda mogla događati, morao sam u njih vjerovati. Morao sam biti razigrani dječak koji odrastajući ne postaje ozbiljan i ne promatra svijet očima onih koji u njemu traže razloge vlastite ogorčenosti ...     
(32)
... Pamtio sam riječi "ratnika svjetlosti": "Kada nešto doista želiš, tada se cijeli Svemir uroti da to i dobiješ ..."                                                                                                                                   (33)

Ništa nije nemoguće. Kada dobro zapamtiš ove riječi, tada će i tvoj život dobiti smisao. Ti si samo dio ove svekolike svemoći i neka te ove velike riječi ne prestraše. Nikada ne pomišljaj da nećeš uspjeti. Ako vjeruješ, tada je sve moguće. Ako ponekad primjetiš da tvoje snage nisu dovoljno razvijene, tada ćeš kao i sada zamoliti mene za pomoć, a ja te neću samo voditi, ja ću za tebe učiniti i nemoguće. Ono što mi je od tebe potrebno je tvoja vjera i sve tvoje vrline. S vremenom će tvoje silno povjerenje rasti onako kako tvoje sumnje, strahovi i nepovjerenje budu nestajali ...          (42)

Lijepi snovi uvijek teže svome ostvarenju ... Po svemu vidljivom, potpuno je nevažno tko je tko u rasporedu zvijezda, važno je što srce osjeća i kakva je snaga vlastitih želja.                               (59)

Smisao tvoga života jest u tome da tvoja osobna svijest dostigne kozmičku i da tada postaje svjesna svoje beskonačnosti. Tada ćeš shvatiti Boga koji se nalazi u tebi.                                        (77)

Put prema svojoj nutrini pravi je put prema sreći i bogatstvu. Mladima i punima energije postaju osobe koje pronađu sebe u sebi, u duhovnosti  i na putu ispravnog djelovanja.                     (69)

... životni Zakon uzroka i posljedice. Ono o čemu razmišljam, to mi se događa, ono čega se bojim, to me sustiže.                                                                                                                             (151)
...  svijet je onakav kakvim ga mi vidimo svojim očima.                                                     (167)
... jer iskustva kao i život sastoje se od potpuno suprotnih shvaćanja, ovisno kojim ih očima gledamo i s kojom širinom ih primamo.                                                                                                (47)

Tvoja misao je kreativna i uvijek postaješ ono što želiš, uvijek si ono što misliš da jesi.       (77)

 

Biti sada i ovdje moje je najvažnije iskustvo. (64) Sadašnjost, ovaj dan, jedino je za što treba živjeti. Prošlost više ne postoji, a budućnost još uvijek nije tu.                                                    (69)

Zapamtio sam od tada - nema žurbe, sve u životu ima svoj redosljed na koji niko ne može utjecati. Često sam htio požurivati mnoge situacije i tada bi mi se događalo upravo suprotno. Požurivanje proizvodi rasipanje ... Mir sam prepoznao kao svog saveznika, kao i pravo vrijeme.      (61)

... Nevažni su vanjski događaji, važan je osjećaj unutarnjeg mira i zadovoljstva.            (62)

 

 Svake večeri za vrijeme molitve i meditacije pokušavao sam osvjetliti teme koje su me zaokupljale, tražeći snagu i vodstvo da osobno iskusim put istine o kojemu sam toliko maštao. Prepoznao sam snagu čistih misli kao snažnu molitvu koja ima moć da bude ostvarena. Pisao sam pozitivne afirmacije i čitao ih svakoga jutra nakon buđenja i svake večeri prije spavanja. Osjećao sam njihovu snagu i očekivao ispunjenje.                                                                                                     (86)

Znao sam da se sve najdublje tajne kriju u meni samome i jedino čemu sam težio bilo je otkriti to na vrijeme.                                                                                                                                        (167)
Smatrao sam tada da trebam slijediti vlastito srce. Moj je moto bio: raditi ono što me privlači i u čemu uživam.                                                                                                                                   (49)

Budite uvijek svjesni toga da je sve što doživite i što se događa upravo u tome trenu najbolje što se moglo dogoditi za vas...  (112)  Budite uvjereni da vas čuva njegova bezgranična ljubav.        (113)

Postoji nešto u našim životima što se zove podudarnost. Vi to nazivate sinkronicitetom. Tada se događaju naoko neobične stvari, sve izgleda kao igra, a otvaraju se vrata svijeta.                    (134)

To nije tajna, to je snaga odluke. Uvijek prihvaćam da viša svijest rješava moje probleme ...  Kako vjerovati, a ne sumnjati? Zažmirim, zamolim i zahvalim se.                                                  (163)

Znam da je formula energije postojanost. Ostati miran ma što nam se događalo ..... Početi živjeti na podsvjesnoj razini, prestati se uzbuđivati, ljutiti, uznemiravati ...... živjeti kako živi priroda ....                                                                                                                                                         (169)
Tada treba biti hrabar i napraviti slijedeći korak, učiniti nešto za vlastiti užitak. Tada otkrivamo kako nam se vraća izgubljenja energija, mnogo osnaženija. Jednostavno je shvatiti kako moramo sami ispunjavati svoje snove i u njima uživati. Niko ne može uživati u našim snovima jer nisu dio njih.
(169)
Moram usvojiti veliku istinu da ni jedna osoba, situacija ili uvjeti nisu uzrokom moje bolesti, nesreće ili osamljenosti, već je to proizvod mojega vlastitog uma ... Kada počnem vjerovati u zakone dobra i u samo dobro, tek tada će mi se početi događati samo lijepe stvari.                                        (183)

Snaga puta je u odlučnosti i želji za ostvarenjem cilja. Sada znam što napokon želim. Pronaći izvore mudrosti i upoznati različitosti koje vode do jedne istine. Pronaći kamenčiće koji će na kraju tvoriti čarobni prsten u kojem će se ogledati sve planete sunčeva sistema.                                (185)

Po toj LEGENDI sva su plemena sretno živjela u šumi bogatoj plodovima i bili su jedno sa svim pticama i životinjama, svi su govorili jedinstvenim jezikom i imali su mogućnost preobraziti se u ljudski ili životinjski oblik.                                                                                                                   (105)

Nakon svega ...

Tada je pronašo svu sreću svijeta, radovao se svakom izlasku sunca, svakom pogledu i svakoj riječi u kojima se prepoznavala ljubav.

Ljubav je za njega postala jedina energija koju je slijedio i znao je da će ona svojom silinom ponovo pokrenuti svijet.                                                                                              (376)

 

 

Povratak na vrh