Ova mala biljka dogurat će daleko

 

Naslov članka “This little plant will grow far

Objavljeno u European magazine, 22-28 veljače 1996.

 

Blue-green algae have been around since the beggining of time

- now they may be the key to the future, says Theodor Troev

 

Modrozelene alge su prisutne od davnih vremena

- sad se u njima možda krije ključ naše budućnosti, kaže Theodor Troev

 

Kako se dokazi da nekoj industrijski proizvedenoj hrani nedostaju hranjivi sastojci neophodni za ljudsko zdravlje i sreću množe, mnogi ljudi okreću se dijetetskim dodacima, a jedan od najegzotičnijih je u obliku modrozelenih algi koje se opisuju kao najkompletnija hrana iz prirode.

         Postoji nekoliko stotina vrsta modrozelenih algi, koje su bile prvi oblik života koji se pojavio na Zemlji, a neke su toksične. Jedna, Aphanizomenon flos- aquae (AFA) je jestiva za ljude. Sadrži mnoge vitamine i minerale i svih osam aminokiselina koje tvore bjelančevine u lako asimilirajućem obliku.

         Pobornici te alge tvrde da su njene dobrobiti, od općeg tonika do jakog djelovanja na imuni sustav, pa čak i lijek za alergije, čir na želucu i šećernu bolest. Jedan od zagovornika AFA alge je David Howell koji sa svojim kolegom Robertom Davidsonom vodi dva homeopatska koledža u Ujedinjenom Kraljevstvu i jedan na Islandu. Howell priznaje da velike tvrdnje u korist algi mogu izazvati skepticizam: «Kao vlasnik trgovine zdravom hranom», kaže, «vidio sam toliko proizvoda za koje se tvrdilo da su odlični, a završili su kao ne baš najbolji».

         Howell se uvjerio u vrijednosti AFA algi zbog iznenadnog poboljšanja kod nekih pacijenata koje je liječio homeopatski. Oni su uzimali i modrozelene alge: «odjednom je liječenje imalo bolje rezultate», kaže Howell.

         «Zaključili smo da, premda smo prepisali adekvatne homeopatske lijekove, njihova tijela nisu imala pravu nutricionističku ravnotežu da bi ih iskoristila. Kad su počeli jesti alge, lijekovi su počeli djelovati kako smo se nadali.»

         Howell je lansirao formulu pod nazivom Green Energy (Zelena energija), kombinaciju AFA algi (koja prirodno uspijeva u Klamatskom jezeru u Oregonu, SAD), spiruline (umjetno uzgojene modrozelene alge) i alfaalfe (ili lucerna).

         Howell, vjeruje da, za razliku od drugih dodataka koji jednostavno otklanjaju neke nedostatke, «ove alge pomažu da tijelo radi učinkovitije pa tako absorbiramo više vitamina i minerala iz druge hrane koju konzumiramo».

         Kako god da djeluje, sve je više onih koji se obraćaju na taj dodatak kojeg mogu uzimati svi, uključujući djecu i trudnice.

         Thea Lotzman, njemačka pedijatrijska medicinska sestra, kaže da joj je pomogla kod anemije. «Bila sam potpuni vegetarijanac kad mi se javila anemija. Naravno, moji liječnici su me savjetovali da jedem meso, ali umjesto toga ja sam počela uzimati lage i moja je anemija nestala za tri mjeseca.» To se može pripisati željezu i vitaminu B12 u modrozelenim algama, koji često nedostaju vegetarijancima.

         Mahak Wasserscheidt, dietetičar iz Hamburga koristio je alge da bi izliječio kroničnu candidu, kvasnu gljivicu koja uništava probavni sustav. Osiguravajući hranjive tvari koje pomažu crijevima da proizvedu dobre bakterije, izgleda da su alge pobijedile candidu, koja inače može ostati u probavnom sustavu godinama.

 

         Druga izviješća je teže objasniti. Jedna osamdesetogodišnjakinja koja je prošla  kemoterapiju zbog raka štitnjače bila je toliko iscrpljena nakon liječenja da su liječnici bili skeptični oko njezina preživljavanja. Nakon jednog mjeseca uzimanja algi, išla je kuglati.

         Jedna teorija kaže da, osim što priskrbljuje jednu dozu hranjivih tvari koje nekim ljudima nedostaju- B vitamine, zink, magnezij, željezo i masne kiseline - alge pomažu i u oksigenaciji tijela. To pomaže boljem prijenosu hranjivih tvari do organa kojima su potrebni. Prema Penny Davenport, neovisnoj nutricionistici, okisgenirajući učinak modrozelenih algi može biti posljedica njihovog djelovanja na zagađivače: «U današnje vrijeme tijelo ima vrlo malo kisika jer je zagađenje sveprisutno. Alge se vežu na teške metale da bi ih odstranile iz tijela.»

         Tvrdnje u svezi algi idu još dalje. Dr. Gabriel Cousens, američki nutricionist i zagovornik modrozelenih algi izjavio je: «Možda je najveća vrijednost AFA algi u njihovom pozitivnom učinku na hipofizu, epifizu i hipotalamus u mozgu. Izgleda da ima neki posebni učinak na energetiku mozga i njegovu funkciju.»

         On ne nalazi drugo objašnjenje za iznenadno ozdravljenje jednog pacijenta koji je bolovao od kronične depresije nakon uzimanja algi i iznenadnu sposbnost autističnog četverogodišnjeg djeteta da progovori nakon otprilike mjesec dana uzimanja AFA algi.

         Ovakvi slučajevi potaknuli su ga da ispita moguće učinke na Alzheimerovu bolest, kod koje funkcije mozga degeneriraju. Nakon šest mjeseci na AFA algama, 66- godišnja žena koja je bolovala od Alzheimerove bolesti sedam godina pokazala je znakove poboljšanja; 64- godišnji advokat s trogodišnjim iskustvom te bolesti zbog koje je rapidno propadao, nakon jednog mjeseca na jakoj dozi algi stabilizirao se. Ako se ovi podaci mogu ponoviti u kliničkim eksperimentima, tada ćemo za tri milijarde godina staru algu moći reći sa sigurnošću da je hrana za budućnost.

 

 

*** *** ***

  

 

Povratak na vrh