sai babaSri Sathya Sai Baba

Život je izazov, suoči se!
                  Život je Ljubav, sudjeluj!
                            Život je san, ostvari ga!
                                       Život je Igra, igraj je!

Nisam došao širiti

bilo koju religiju!

Došao sam upaliti
svjetiljku Ljubavi
u vašim srcima

Satyam, Dharma, Shanti, Prema

"My Life is My Message"

Sai Baba

www.sathyasai.org
www.vesnakrmpotic.info
Croatia: koordinator@saiorg.hr

Sai inspirira - 02.09.2008.


The individual, the society and the world - all the three are inextricably inter-connected.  The individual's welfare is dependent on the state of the nation.  Everyone should strive to develop their spiritual qualities and utilise them for promoting the interests of the community and the country.  Service to society should become the constant concern of the individual.  There is no greater quality in man than selfless love, which expresses itself in service to others.  Such selfless love is your source of real bliss.
sai baba right
  • Božanski govor, april, 1983.Pojedinac, društvo i svijet - svo troje su nerazmrsivo povezani. Blagostanje pojedinca zavisi od stanja u državi. Svako bi trebao težiti da razvije svoje duhovne kvalitete i iskoristi ih za zadovoljavanje interesa zajednice i zemlje. Služenje društvu bi trebalo postati stalna briga pojedinca. Ne postoji bolja osobina u čovjeku od nesebične ljubavi, koja se izražava u služenju drugima. Ovakva nesebična ljubav je vaš izvor istinskog blaženstva.

"You have to busy yourself with activity in order to use time and skill to the best advantage."
“Trebate se baviti aktivnošću kako biste iskoristili vrijeme i vještinu na najbolji mogući način.” - Baba


"I am in You, Beside You, Above You, Around you, below you,
guarding you, guiding you and protecting you all the times."

“Ja sam u vama, pored vas, iznad vas, oko vas, ispod vas, svo vrijeme vas čuvajući, vodeći i štiteći.” - Baba

 

Univerzalna Mantra

"Lokãh Samastãë Sukhino Bhavantu   *   Om - Shanti, Shanti, Shanti"

"Neka Svi Svjetovi Budu Sretni  *  M i r,  M i r,  M i r" Amen !

Gayatri Mantra

Aum
Bhuh Bhuvah Svah
Tat Savitur Varenyam
Bhargo Devasya Dheemahe
Dhiyo Yo Nah Prachodayat

 Značenje  GAYATRI  Mantre:

O Majko! Ti koja boraviš
u trima KALAMA (vrijeme: prošlost, sadašnjost i budućnost)
u trima LOKAMA (područja: nebo, zemlja i niža područja) i
u trima GUNAMA (svojstva: Satvas, Rajas i Tamas);
osvjetli moj intelekt i rasprši moje neznanje
upravo onako kao što svjetlost Sunca raspršuje tamu.
Ja Te molim,
učini moj intelekt smirenim, jasnim i svjetlim.

Sai Baba govori Zapadu

28.9.

Ne postoji ništa što bi te trebalo zabrinjavati. Zlatno Doba ne leži samo u prenesonom smislu, već i doslovno pred tvojim nogama. Vrijeme borbe, mržnje, zavisti i svih ostalih izroda jednog divlje bujajućeg egoizma približava se svome kraju i ustupit će mjesto miru, ljubavi i požrtvovnosti, koji će se proširiti cijelim svijetom. Točno gledano, Novo Doba ne leži pred tvojim nogama, vec drijema u tvome srcu i čeka da ga započneš živjeti. Ti si Novo Doba. Ti si velika šansa svijeta.
Ne podcjenjuj sebe. Jedno od najnegativnijih djelovanja ega sastoji se u tome da vodi do krivog samoprosuđivanja, koje se uvijek temelji na manje ili više jakim kompleksima manje vrijednosti. Nađi sebe. Otkrij svoju vrijednost., spoznajući samoga sebe. Zlatno Doba nije primarno u tome da se promijene uvjeti u svijetu, već u tome da se promijene ljudi.
Ti si Zlatno Doba. Ti si budućnost, koju tražis i koju Ja vidim i volim.

S.S.Doliwa

Sai Baba govori o Odnosima

Sloboda
Ako govorimo o karmi i reinkarnaciji, smjesta se postavlja pitanje o slobodi. „Ako se rađam u skladu sa svojim dobrim odnosno lošim djelima, gdje je tu moja sloboda?“ pitat ćeš. Objasnit ću ti to s pomoću gruboga, ali u današnje vrijeme svakidašnjeg primjera. Uzmimo da si u ovome životu svodnik koji zlostavlja prostitutke. Sa stopostotnom sigurnošću ti ćeš u sljedećem, a najkasnije u onom životu koji slijedi iza njega, biti prostitutka koja doživljava slične stvari. S pravom pitaš: „Gdje je tu sloboda?“ jer tvoj je život određen tvojim rođenjem. Sloboda na koju ovdje misliš, ne postoji. Nikada nemaš slobodu činiti zlo, a da za to ne snosiš posljedice. Ovaj svijet je škola. Prolaziš različite razrede da bi naučio ono što trebaš naučiti. Kao što u školi ne napreduje nitko tko nije svladao gradivo, tako je i u životu. Učenik posjeduje slobodu da ne uči. Ali, on nema slobodu odlučivanja u koji će razred u tom slučaju biti smješten. Ako je, međutim, učio i svladao gradivo, on ima odjednom dvije mogućnosti izbora: on se može dobrovoljno odreći premještaja ili ga prihvatiti. Slična je stvar sa slobodom. Možeš činiti zlo. No, ti nemaš pravo određivati posljedice toga. Da se vratimo gornjem primjeru: kao svodnik, ti imaš mogućnost iskorištavanja i zlostavljanja žene koja ovisi o tebi. No, ti nemaš slobodu odrediti što će te u nekom sljedećem životu dočekati - osim ako želimo pretpostaviti da u ovom životu želiš učiniti sve kako bi u jednom od slijedećih patio. Svedeno na vrlo kratku formulu, moglo bi se reći: nemaš pravo određivanja posljedica svog djelovanja. No, imaš slobodu određivanja učestalosti svojih inkanacija te utjecaja na to koliko ćeš vremena provesti u duhovnom svijetu. Što više dobra činiš, to dulje ostaješ u duhovnom svijetu i rijeđe se inkarniraš, odnosno to ćeš brže postići konačno oslobođenje. To oslobođenje naime postižeš onda, kada te više nikakva negativna karma ne veže za ovaj svijet. Tada si postao jedno s Bogom, sjedinjuješ se s Njime i više se ne inkarniraš.
„A što znači sloboda?“ pitat ćeš. Slobodan si ako si dobar, ako činis dobro, misliš dobro. Tada si postigao svu pozitivnu moć nad sobom i nad svojim životom. Sviće li ti sada, kakvo li to sve skupa ima značenje s obzirom na tvoje odnose?
U ovom trenutku, na to pitanje želim odgovoriti samo toliko da se tvoja sloboda nalazi negdje drugdje, a ne tamo gdje ti pretpostavljaš da se nalazi, i da je mnogo sveobuhvatnija nego što misliš.

Otvaranje unutarnjih vrata

28.09.
Uvijek se prisjeti da možeš učiniti nešto za stanje u svijetu svojom potpunom promjenom u srcu, umu i duhu. Kad to shvatiš, snosiš sve odgovornosti i učinit ćeš nešto da se promjene dogode, najprije u malim stvarima, a onda šireći ih, dok sve ne obuhvatiš. Razmisli o tome, kako je divno i ohrabrujuće znati da možeš učiniti nešto za popravak stanja u svijetu, mijenjajući se u sebi, i tako odražavati te promjene vani. Blagoslovljeni su oni koji su otvoreni i voljni shvatiti potrebu za promjenom i koji čine nešto s tim u vezi, jer su poput kvasca u tijestu koji omogućuje da kruh raste. Bez kvasca kruh ne bi rastao. Bez promjene sve bi ostalo statično, postalo bi nepokretno i umrlo bi. Promjeni se i proširi u veselju i zahvalnosti i budi zahvalan što to možeš učiniti; počni djelovati sada.

/Naslov izvornika: "Opening Doors Within" Eileen Caddy,

uredio i zapisao David Earl Platts. Izdavač za Hrvatsku:  "Andrijići", Korčula, 1998./

Link: PORUKE Hatya San - 2004. (4)

Link:  Godišnjica Mature 2007.

 

Povratak na vrh